Tradice pečení cukroví se v Čechách datuje na začátek 19. století, přičemž původ byl ve výrobě různých figurek z ovoce, které sloužily dětem jako hračky, ale zároveň i jako chutná svačinka.
Novinka letošních Vánoc? Zkuste tekuté cukroví!
V současné době existují desítky druhů cukroví, které na svátky připravujeme. Víte ale, že letos můžete mít „napečeno“ během chviličky? Překvapte své blízké hitem letošních Vánoc, tekutým cukrovím v podobě „kávového dezertu“!
Cukroví v hrnečku?
Zapomeňte na tradiční kokosky nebo vanilkové rohlíčky a zkuste ochutnat nový způsob přípravy cukroví. Jedná se o jednoduchý a rychlý recept, který hravě zvládnete a ohromíte každou návštěvu.
Základem „tekutého cukroví“ je kvalitní instantní káva. Další ingredience můžete přidat dle vlastní fantazie. Máte rádi linecká kolečka? Abyste získali originální tekuté cukroví, přidejte do kávy mandlové lupínky, mletou skořici, mléčnou pěnu a lžičku šťavnatého džemu, který recept ještě více osvěží. Voila! Originální „tekutá linecká kolečka“ jsou na světě.
Koření v cukroví a kávě hraje prim!
Cukroví podobné tomu dnešnímu se začalo péct v bohatších rodinách v 19. století. Na výrobu se používalo vzácné koření, kterého patřilo v tehdejší době mezi nedostatkové zboží. K ochucení se používal dokonce i česnek nebo pepř! Vůbec prvním a i dnes velice oblíbeným druhem cukroví byly medové perníčky. Ty byly často velice komplikované na přípravu, jelikož obsahovaly až 90 druhů různého koření.
Zkuste si udělat jejich tekutou variantu s kapkou rumu. Stačí vám jen kvalitní instantní káva, pomerančový džem, vanilkový cukr a šlehačka.
RUMOVÉ KOUZLO
Na přípravu potřebujete:
• 2 lžičky kvalitní instantní kávy
• 30 ml rumu
• 90 ml horké vody
• 100 ml mléka
• 70 g pomerančového džemu
• polovina vanilkového lusku
• šlehačka
• hnědý cukr
Postup:
Kávu nasypte do šálku a zalijte horkou vodou. Mléko nalijte do kastrůlku, přidejte džem, rum a za tepla míchejte. Podélnou část vanilkového lusku dejte do hrníčku a ještě chvíli zahřívejte. Kávu zalijte připraveným mlékem. Ozdobte šlehačkou a posypte hnědým cukrem. Chutná skvěle s křehkými sušenkami.
V případě ještě větší úspory času můžete místo jednotlivých ingrediencí do kávy přidat speciální koření s příchutí alkoholu.
Spálené cukroví? Neštěstí v rodině!
Ani pečení vánočního cukroví se neobejde bez pověr a mýtů, které si vyprávěly generace před námi. Přinášíme vám ty nejzajímavější z nich.
• Péct se vždy mělo jen z mouky z vlastní úrody, aby přišel hojný rok.
• Z těst se slévala voda a přidávala se do krmení kravám, aby v dalším roce hodně dojily.
• Hospodyňka při zadělávání těsta otírala ruce o stromy, aby dobře plodily.
• Připálené nebo popraskané pečivo znamenalo neštěstí nebo smrt v rodině.
Vyzkoušejte na Vánoce něco netradičního a „napečte tekuté cukroví“. Přinášíme vám další zajímavý tip:
NAMIXUJTE SI TEKUTÉ KOKOSKY (KOKOSOVÝ RÁJ)
Na přípravu potřebujete:
• kvalitní instantní káva (70 ml)
• 90 ml kokosového mléka
• 50 ml likéru Malibu
• 1 lžička bílého cukru
• mléčná pěna
• sušený kokos
Postup:
Připravíme si šálek kávy z presovače do konvičky. Nalijeme ji do šálku s mírně zahřátým kokosovým mlékem, přidáme Malibu. Přimícháme cukr, promícháme a přidáme mléčnou pěnu. Pak opatrně nalijeme šálek kávy z konvičky. Ozdobíme sušeným kokosem.
Více informací na www.bavsekavou.cz.
(klam), PR