Španělský přístup k jídlu, potažmo k životu vůbec může poměrů neznalého cestovatele mírně zaskočit. Připravte svůj žaludek na regionální specifika, vyhlášené speciality a především na trochu jiný životní rytmus, který se nese v duchu hesla: „Hlavně nic neuspěchat.“
Kulinářský slovníček ze slunného Španělska
Chystáte-li se na dovolenou do Španělska, s velkou pravděpodobností si pochutnáte. Španělé jedí rádi, vydatně a především v milé společnosti – jídlo je zde v mnoha případech společenskou událostí, která vyžaduje dostatek času. Kulinářské zážitky se odvíjejí mimo jiné od toho, kterou ze sedmnácti autonomních celků Španělského království navštívíte.
Obecně se však můžete těšit na čerstvé ryby, mořské plody, pokrmy z pánve, grilované maso, šunky, salámy a světově proslulé tapas. Z koření je velmi populární šafrán, pepř a pálivé papričky.
Na své si přijdou i milovníci červených vín – vybírejte z lahví, které nesou takzvané označení původu (Denominación de origen, někdy pouze zkratka D. O.). Mezi významné vinařské oblasti patří Rioja, Navarra či Ribera del Duero. V posledních letech roste popularita sektu (tzv. cavy), který se vyrábí především v Katalánsku.
Kulinářský slovníček aneb Vyznejte se (nejen) v menu
• Allioli – katalánská varianta česnekové omáčky se obvykle podává k patatas bravas (smaženým bramborům) a rýžovým či nudlovým pokrmům z pánve (paella či fidueà)
• Arroz negro – pánev plná rýže, mořských plodů, kalamárů a cibule, dochucená česnekem, rybím vývarem a olivovým olejem
• Café con leche – káva s mlékem
• Cava – sekt
• Cerveza (pivo) – připravte se na to, že vám v mnoha barech přinesou roztomile malou skleničku (o objemu 150–200 ml). Chcete-li klasický půlitr, objednejte si „jarru“
• Comida (vydatnější oběd) – v restauracích se obvykle podává mezi 13.00–16.00. Největší příval zájemců o „menú del día“ nastává kolem druhé odpoledne
• Cortado – „panák“ espressa s malým množstvím mléka
• Empanada – pečené těstové „taštičky“ či koláčky plněné různými ingrediencemi (nejčastěji sýrem, žampióny, šunkou, houbami, tuňákem a rajčaty v různých kombinacích)
• Chorizo – tradiční španělský paprikový salám
• Churros – čerstvě smažené podlouhlé „koblížky“ se těší velké oblibě především na jihu Španělska. Obvykle se konzumují k snídani a namáčejí se do horké husté čokolády
• Crema catalana – pudinkový krém s křupavou karamelovou polevou
• Fidueà – katalánská varianta paelly – místo rýže je podávána s nudlemi
• Flan – pudink
• Frutas – ovoce
• Gazpacho – studená polévka ze zeleniny a dalších ingrediencí
• Helado – zmrzlina
• Jamón serrano – legendární španělská sušená šunka vyrobena originální recepturou z nejlepšího vepřového masa
• Menu del día – cenově zvýhodněné menu se nejčastěji sestává ze tří chodů: primer plato (obvykle vybíráte z různých druhů salátů, polévek či darů moře), segundo plato (hlavní jídlo) a postre (zákusek). V ceně bývá zahrnuto víno, pivo či voda a chléb
• Migas – kostky chleba opečené v olivovém oleji a česneku s kořením a kousky měkkého salámu a špeku
• Mongetes amb butifarra (v katalánštině) – fazole s párkem
• Pa amb tomaquet (v katalánštině) – chléb s olivovým olejem potřený česnekem a šťávou z rajčete
• Paella – šafránové rizoto ve speciální pánvi, v níž se připravuje i servíruje. Základní přísadou známého pokrmu, který pochází původně z Valencie, je maso, zelenina nebo mořské plody. Varianty a kombinace se liší podle sezony a jednotlivých regionů
• Patatas bravas – smažené kousky brambor se obvykle podávají s allioli a pikantní pálivou rajčatovou omáčkou
• Tapas – „jednohubky“ různých druhů jsou populární především v Andalusii, ale dopřejí vám je i ve zbytku Španělska. Většina barů je nabízí v prosklených mísách či vitrínách – v klasickém repertoáru obvykle nechybějí olivy, tortilla de patatas (bramborová „omeleta“), boquerones (ančovičky), smažené masové kuličky, nakládané žampiony, různé saláty, smažená či pečená kuřecí stehýnka a nejrůznější druhy klobás a jiných uzenin
• Tortilla de patatas – bramborová „omeleta“ či spíše koláč s vajíčky a cibulí
• Vino de la casa – domácí víno
Autor: Eva Karlasová