Víte, kam si zajít pro dobrý chléb? Máme pro vás několik tipů z pražské metropole. Nebo si pečete vlastní chléb sami doma? :)
Tři tipy na pražské pekárny
Eska
Relativní novinkou na pražské pekařské scéně je Eska: restaurace a zároveň i pekárna, která otevřela v listopadu loňského roku. Je součástí konceptu Ambiente a najdete ji v pražském Karlíně.
Celé pekárně šéfuje Aleš Karpíšek, který se o pečení chleba zajímá již několik let.
Jaký chléb si ale v Esce můžete dopřát? Připravují ho zde z takzvaného třístupňového kvásku, se kterým se relativně složitě pracuje, ale výsledek stojí za to! Dále už je potřeba jen chlebová mouka (používají bio), také voda, sůl a kmín. Známé suroviny a především žádná chemie.
Kromě chleba si zde můžete koupit čerstvou veku, kterou pečou v pátek, sobotu a neděli, ale také voňavé loupáky. Na své si přijdou i milovníci sladkého, v nabídce najdete buchty, koláče a bábovky ze sezonních surovin.
A kdo by si rád dal něco na místě, může ochutnat jejich obložené chleby! Vybrat si může z dvanácti druhů.
Adresa: Pernerova 49, Praha 8
Otevírací doba: pondělí až neděle 7.30–18.00
Pekárna Praktika
Druhým tipem je pekárna Praktika, kterou si milovníci dobrého chleba opravdu oblíbili. Nachází se na Vinohradech a najdete zde hned několik druhů chleba.
Ty pečou z bio pšeničné mouky, která je mletá na kameni. V nabídce mají stálé druhy, ale záleží na dostupnosti vybraných surovin: znamená to, že můžete ochutnat i jiné variace než ty, které zde uvádíme.
Nejzákladnější jsou tři druhy: žito 33,33 %, špalda 33,33 % a pohanka 11,11 %. Pochutnat si ale můžete i na domácích houskách nebo na chlebu s kukuřičnou polentou.
Specifickou novinkou je i možnost předchozí rezervace vašeho chleba online, pokud chcete mít jistotu, že na vás nějaký ten pecen zbyde!
Adresa: Bělehradská 66/990, Praha 2
Otevírací doba: pondělí, středa, pátek 8.08–19.09
Antonínovo pekařství
Třetí místo, kde si můžete koupit kvalitní chléb je Antonínovo pekařství. Svou první pobočku otevřelo na Vinohradech, ale brzy by se měla objevit i ve Vršovicích. Majitelem pekárny je Antonín Kokeš, kterého k otevření vlastní pekárny inspirovala jejich rozšířenost v Německu.
V nabídce mají chléb ve třech variantách, sádlové rohlíky, ale také plněné koláčky, koláče, buchty nebo vánočky.
Adresa: Laubova 4, Praha 3 – Vinohrady
Otevírací doba: pondělí až neděle 7.30–19.30
Toustový tip
Naše Toustárna
Pokud jste fanoušci toustového chleba, určitě navštivte holešovický podnik Naše Toustárna, o kterém jsme na Freshi již psali. V nabídce najdete několik druhů, které rozhodně stojí za vyzkoušení!
Adresa: Dělnická 56, Praha 7
Otevírací doba: pondělí až pátek 8.00–18.00
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima