První víkend v říjnu si neplánujte žádnou hostinu a vyrazte mezi lidi. 4.–5. 10. 2014 se budou na Piazza Domino na pražském Andělu servírovat neobvyklé chuťové zážitky v netradičních degustačních menu vybraných restaurací.
JAKOŽE, COŽE?! Foodfestival, nad kterým zůstává rozum stát!
Secret of Raw, Molekulární kuchyně Petra Koukolíčka nebo Hmyzožraní, šnečí speciality Snails Day a mnoho dalších se předvedou s jedinečnými extravagantními pokrmy, které bude moct ochutnat každý návštěvník.
Přehlídka chuťových explozí
Co takhle kaviár pro vegetariány z okurek nebo máty, jedlou hlínu, čokoládu naslano nebo kouřící drink? Degustační food festival s příhodným názvem JAKOŽE, COŽE ?! vás zasvětí do těch „nejulítlejších“ chuťových kombinací předních šéfkuchařů, kteří působí ve známých pražských podnicích. Zapojené restaurace, bary a kavárny vytvořily exkluzivně pro festival menu, jež jsou složena z ingrediencí, které spolu na první zdání zrovna neladí. Stačí však první sousto a vaše chuťové buňky, které se připravily na opravdový šok, zažijí překvapivou harmonii.
Chuťovky do stovky
Známé nádvoří Piazza Domino na Andělu u kina Cinestar a hotelu Andel's zahalí 4.–5. října na pohled prapodivné pokrmy. Jíst se bude vevnitř i venku, takže účastníci mohou dorazit, i když bude deštivo. Vstupné na festival je zdarma, návštěvníci budou moci volně ochutnávat ze kteréhokoliv stánku, kde se budou ceny jednotlivých chodů pohybovat od 70–100 Kč. Zábavu zajistí Radio City a kuchařské workshopy s šéfkuchaři.
Naučte se v kuchyni zaexperimentovat
Food festival JAKOŽE, COŽE?! pro návštěvníky připravil seriál workshopů o vaření, jež se tradičně těší v Čechách velké oblibě. Od mistra molekulární kuchyně Petra Koukolíčka se naučíte, co potřebujete k výrobě kouřícího drinku nebo vás zavedená kuchařská škola Chefparade poučí, že chutě, které nejdou obvykle dohromady nebo výrazně kontrastují, mohou být naprosto dokonalým spojením.
Více informací se o molekulární kuchyni dozvíte zde: www.molekularnicatering.cz
Možná přijde i kouzelník…
Z dalších gastro překvapení se můžete těšit například na restauraci Soup in the city / Epopey, japonskou a thajskou restauraci Saké, experimentátory z Hmyzožraní, vyhlášenou burgrárnu Dish nebo mladé kluky z We Are Burgers. Ukážou se ale i Rybárny Praha, šnečí inovátoři Snails Day, experimentální drinky Afro Coffee, vitariáni ze Secret od Raw, vietnamská restaurace GaoDen nebo zemědělství Jankovcovi, které vytváří domácí sirupy, z nichž tu budou připravovat i lahodné nápoje. O sladkou tečku se postará Lucie Melusová s dorty a chybět nebude ani pořádná čokoláda. Avšak v netradičním kabátě. Rozehřátou ji budete moct kombinovat se slanými a sladkými krekry ve speciálním stánku Milka Lu a Milka Tuc.
Celou akci si nenechá ujít ani náš gastro web Prima FRESH, který bude z festivalu živě reportovat a lákat na speciální a roztodivná menu.
SEZNAM WORKSHOPŮ:
Sobota
13.00 – Molekulární kuchyně v podání Petra Koukolíčka
15.00 – Proniknutí do tajů syrové stravy se Secret of Raw
18.00 – Netradiční škola vaření s Chefparade
Neděle
13.00 – Netradiční škola vaření II s Chefparade
15.00 – Polévky, jak je neznáte, od Soup in the city
17.00 – Hmyz na sto a jeden způsob
Více o akci naleznete na FB stránce Jakože, cože?!
PhaatThai nudle s kuřecím masem. Foto: archiv restaurace Saké
Na festivalu ochutnáte i Phaat Thai Gai z asijské restaurace Saké
(phaat thai nudle s kuřecím masem)
Ingredience – pro 4 osoby
• 350 g rýžových nudlí
• 400–600 g kuřecího masa
• 200–300 g tofu
• 2 stroužky česneku
• 1 cibule
• 2 až3 lžíce rostlinného oleje
• 3 až4 lžíce rybí omáčky
• 4 až5 lžic třtinového cukru
• 3 až 4 vejce
• 3 jarní cibulky nakrájené na 3cm kousky
• cca 200 g fazolových výhonků
• chilli papričky dle potřeby
• pepř
• 3 lžíce nasekaných buráků
• koriandr
• limetky
Postup
1. Nejprve namočte nudle do vlažné vody.
2. Kuřecí maso a tofu nakrájejte na kousky, česnek nasekejte na malé kousíčky. Cibuli nakrájejte.
3. Na pánvi rozehřejte olej. Vložte česnek a zlehka ho osmahněte. Přidejte kuřecí maso a zprudka ho opečte. Vlijte rybí omáčku rozmíchanou s cukrem.
4. Po chvíli restování začněte postupně přidávat tofu, fazolové výhonky a vejce, rozmíchané se zbylými surovinami.
5. Nakonec přidejte slité, předem namočené nudle.
6. Hotový Pad Thai naservírujte na talíř a ozdobte buráky, koriandrem a limetkou.