Bazalka pravá (Ocimum bazilice) je důležitá kuchyňská bylina se zvláštní jemnou vůní. V tropech celého světa roste asi šedesát druhů bazalek.
Bazalka je božská bylina z Indie
Jednoletá, až 50 cm vysoká bylina, která bohatě větví a na lodyze vyrůstají oválné listy.
Hlavní účinné látky
Bazalka obsahuje silice, éterické oleje, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.
Použití v kuchyni
Bazalka je typická pro středozemní kuchyni. Používá se k dochucování salátů, těstovin, masitých jídel i pokrmů z ryb. Celkově učiní těžká jídla lépe stravitelnými. Při konzervaci se olejem potřené bazalkové listy zmrazují nebo se bazalka suší. Ideální duet tvoří zralá rajčata s čerstvou bazalkou.
Využití v kosmetice
• Svěží dech zajistí ústí voda z bazalky. Stačí přelít hrst čerstvých listů 250 ml horké vody, nechat 15 minut odstát a řádně vykloktat.
• Výtažek z čerstvých rostlin se přidává do osvěžující lázně.
• V aromaterapii se používá bazalka k oživení intelektu, vyčištění mysli, dodání bystrého úsudku a duševní síly.
Uplatnění v lidovém léčitelství
• Čaj z bazalkových listů zvyšuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče v oblasti žaludku a střev.
• Listy bazalky ponořené na několik hodin do vína se používají jako tonikum na podporu trávení.
Zajímavost
Jemné mladé listy bazalky se mohou sklízet po celou zahradní sezonu. V případě domácího pěstování pak po celý rok. Bazalka je též vděčná okrasná rostlina pro terasy a balkony.
Na co si dát pozor
Pokud se bazalka průběžně nesklízí, vytváří se a lodyhách bělavé, nebo růžové květenství.
Připravte si originální bazalkové pesto:
Autor: Alžběta Krchová