Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Chlebíček – český fenomén, který letos slaví 100 let!

Chlebíček – český fenomén

Chlebíček – český fenomén Zdroj: TZ

  • Zavřít

Chlebíček – český fenomén Zdroj: TZ

Nechybí na téměř žádném domácím večírku, silvestrovská párty je bez nich takřka nemyslitelná. Bývají obložené mimo jiné uzeninami, sýrem, zeleninou, případně jsou natřené dobrou pomazánkou. Řeč je o chlebíčcích, které se těší velké popularitě. Kde se vlastně chlebíček vzal?

Chlebíčkem většinou v našem kulturním prostředí rozumíme studené jídlo, které se skládá z chleba typu veka ozdobeného dalšími potravinami, jako je pomazánka, uzeniny, sýry, vajíčka nebo zelenina. Jeho přímými konkurenty nebo souputníky jsou jednohubky nebo kanapky. Kanapky jsou drobnější a jsou vyrobené z jiného pečiva než chlebíčky. Na rozdíl od veky z bílé mouky se setkáme spíše s tmavým chlebem či celozrnnou bagetkou, které mohou být ještě navíc lehce opečené. Jednohubky jsou ještě menší – jejich rozměry odpovídají zhruba velikosti běžných úst. Z praktických důvodů nejsou tak bohatě zdobené jako chlebíčky a ve většině případů usnadňují manipulaci s nimi párátka.

Chlebíček v průběhu dějin – od Napoleona až po první republiku!

Chlebíček má dlouhou historii, která se táhne až do středověku. Tehdy byly krajíce chleba používány jako jedlé tácky, na kterých bylo servírováno jídlo. Po skončení konzumace tohoto pokrmu byl chléb buď sněden, darován žebrákům nebo hozen psům. Jedna z legend praví, že za vznikem chlebíčků čili otevřených sendvičů stojí sám Napoleon Bonaparte. Ten kvůli úspoře času preferoval studenou kuchyni, ale protože byl vybíravý, nechával si chléb servírovat tak, aby bylo hned vidět, čím je obložen. Ze zemí západní Evropy se k nám dostal chlebíček přes Německo v devatenáctém století. Původně to byl plátek pečiva obložený jen jednou přísadou, případně se podával se slanečkem a cibulí.

„Popularizátorem chlebíčků byl Jan Paukert, který v roce 1916 založil slavné lahůdkářství na Národní třídě. Recept si přivezl z Itálie a ve svém podniku chlebíček přiblížil tomu, jak je připravujeme i u nás pod Řípem“ vysvětluje Tomáš Fabel ze společnosti Procházka z Roudnice nad Labem, která pod značkou PAPEI měsíčně vyrobí chlebíčků přes 400 tisíc. Největšími milovníky chlebíčků byli za první republiky Hugo Haas, Ema Destinová nebo Vlasta Burian.

U nás i ve světě

Chlebíčky tedy nejsou pouze českým fenoménem. Různé typy „otevřených sendvičů“ se konzumují také v jiných zemích. V každé zemi či v každém regionu jsou však unikátní a překvapují paletou možností, které nabízejí. Chlebíčky se konzumují ve Francii, Německu, Rakousku, Holandsku, Polsku, Maďarsku, velmi populární jsou ve Skandinávii, v menší míře je najdeme také ve Velké Británii, USA nebo Kanadě. Například ve Skandinávii se chlebíčky skládají z máslem potřeného chleba (nejčastěji žitného), jako obloha jsou používány například krevety, kaviár, uzený losos nebo sleď. V Holandsku jsou oblíbená smažená vejce, typický velšský rarebit se potom servíruje se zapečeným sýrem.

Češi fandí šunce a vejcím

A jak je to s chlebíčky u nás? „Prodáme velké množství chlebíčků s debrecínkou nebo chlebíčků se šunkou a vejcem. Naším naprosto nejoblíbenějším je ale klasický šunkový. Toho jsme za celou dobu prodali téměř neuvěřitelných šest milionů,“ popisuje Tomáš Fábel ze společnosti Procházka, a. s.! Češi tedy vyhledávají především klasiku, oblibě se ale těší i moderní speciality, jako jsou například odlehčené tvarohové pomazánky.

Recepty

Šťouchaná cizrna s topinkami

5

Recept na oblíbený chlebíček se šunkou a vejcem

Na 4 chlebíčky potřebujete: 4 plátky světlé veky, bramborový salát, 4 plátky šunky (nejlépe oválné), 2 vejce, kyselou okurku, kapii, petrželku a majonézu na nazdobení.

Postup: Veku nakrájejte zkoseně na asi 8 mm silné plátky a namažte na ně bramborový salát (tip: místo nože použijte pekařskou/cukrářskou stěrku). Vajíčko uvařené natvrdo, prudce zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na osminky, kousek kyselé okurky nakrájejte do vějířku (tři plátky na konci spojené). Šunku položte na jednu stranu chlebíčku – srolujte do ruličky či jen popřeložte, na druhou dejte vajíčko, kapii a okurku a dozdobte kouskem petrželky. Nakonec pomocí zdobičky, naaranžujte majonézu. Ozdobte petrželkou a dílo je hotovo!

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky 100 let recept chlebíček tradice

Návrhy pro vás

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě


Přečtěte si také

Novinky

Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku

Kam za pivem

Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Prostřeno!

Prostřeno: Bramboračka

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Soutěžící

Maroš Gajdoš

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

ANO je bohatá nevěsta. Babišova slova o nové totalitě se poslouchají těžko, přiznala Jourová Vyšetřovatelé už znají důvod pádu vrtulníku Petra Kellnera. Označili pravděpodobného viníka ON-LINE: Ukrajinci prolomili další linii Rusů. Expert popsal klíčový problém okupantů

prima-zeny

Velký horoskop na říjen: Berani by měli uzavřít minulost, Vodnáře čekají změny Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama

prima-zoom

Jak si mafiánský zabiják vykopal hrob Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě

prima-fresh

Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

prima-cool

Avengers skončí a začnou odznova? Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce Nová krev pro Partičku, Bodyguardi i PORNO! Prima COOL čeká pořádně barevnej podzim

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Rosecká jen sleduje, jak Kazma vábí Kalousovou. Bavič ji s úsměvem totálně zazdil Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem

prima-living

Jak se žilo a bydlelo v době svatého Václava: Ve středověku měl průměrný dům 12 metrů čtverečních Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit Brambory pomůžou s oteklýma očima, zachrání přesolenou polévku a odstraní skvrny od řepy

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.