Suroviny
- losos 200 g
- rybí vývar
- bílé víno 100 ml
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- rajský protlak 2 lžíce
- smetana 200 ml
- tymián
- bobkový list
- pepř celý
- máslo 2 lžíce
- rýže 100 g
- kajenský pepř
- hladkolistá petržel
- chléb
- olivový olej 100 ml
Postup přípravy
- Do kastrolu s univerzálním napařovákem vložte lososa, přiveďte k varu a vařte v páře cca. 15 minut. Poté rybu vyndejte na talíř.
- Ve druhém kastrolu rozpusťte máslo s olejem, přidejte oloupanou na plátky nakrájenou cibuli, mrkev na kolečka, pokrájený řapíkatý celer a na mírném ohni 10 minut restujte.
- Přilijte rybí vývar a víno, vsypte rýži, přidejte rajčatový protlak, koření v košíku a vařte přibližně 25 minut nebo dokud rýže nebude měkká.
- Vyjměte sítko s kořením, polévku rozmixujte a přeceďte.
- Do scezené polévky přidejte poloviční dávku lososa bez kůže a pomocí mixéru znovu řádně rozmixujte. Rozmixovanou polévku dochuťte kajenským pepřem a zjemněte smetanou.
- Pro přípravu krutonů nakrájejte na kostky bílé pečivo zbavené kůrky, přelijte olivovým olejem, promíchejte a pečte dozlatova v předehřáté troubě při 180 °C.
- Zbylou část lososa nakrájejte na kousky, které pak při podávání vkládejte do polévky společně s opečenými krutony. Zdobte nasekanou petrželkou.