Head
Postup přípravy
Na ragú si uděláme na oleji základ z cibule a nastrouhané kořenové zeleniny, orestujeme mleté maso, mícháme, aby netvořilo hrudky. Osolíme, opepříme, přidáme červené víno, které se musí odpařit, pak teprve přidáme sekaná rajčata nebo rajčatové pyré a řidší protlak (sugopomodoro). Vše necháme pomalu probublávat v nižším kastrolu nebo hluboké pánvi tři až čtyři hodiny na mírném ohni.
Na bešamelsi v hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, sůl, orestujeme dvě minuty a pomalu přiléváme mléko. Stále mícháme na mírném plameni, dokud to nezhoustne v krém.
Zapékací nádobu na lasagne lehce vymažeme, na dno dáme trochu bešamelu a pak vrstvíme pláty lasagní, nalijeme boloňské ragú, posypeme sýrem, přidáme bešamel a takto opakujeme. Třetí vrstva končí bešamelem s vrstvou sýra, ke konci můžeme přidat i trochu parmazánu. Pečeme v troubě, dokud nejsou lasagne krásně zlatavé – kolem čtyřiceti minut.