Lívance
- kvásek (z celozrnné žitné mouky) 130 g
- plnotučné mléko 450 ml
- třtinový cukr 50 g
- hladká mouka 150 g
- celozrnná špaldová mouka 50 g
- ovesné vločky (jemné) 100 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- chia semínka 3–6 lžic
- citronová kůra 1/2 lžičky
- mořská sůl 1 špetka
- vejce 1 ks
Servírování
- řecký jogurt 500 ml
- marmeláda
- ovoce
- vanilkový cukr (na posypání)
Lívance nepatří k nejzdravějším jídlům, ale dá se tomu trochu pomoci. Markéta z food blogu Kitchenette.cz připravila recept na lívance po svém, tedy zdravěji. Část hladké mouky nahradila ovesnými vločkami a celozrnnou špaldovou moukou. Můžete přidat i nějaká semínka, podle chuti... My máme v receptu semínka chia, ale stejně tak lze použít drcená lněná, mák nebo sezam.
Kváskové lívance. Foto: Kitchenette.cz
Postup přípravy
- Připravený kvásek smíchejte ve velké míse se všemi ingrediencemi kromě vajec. Vznikne vám řídké těsto, které zakryjte fólií a nechte do druhého dne odpočívat v lednici.
- Druhý den, přibližně hodinu před servírováním (smažením), těsto vyndejte, vmíchejte vejce a nechte při pokojové teplotě znovu vykynout.
- Připravené těsto smažte na pánvi nebo lívanečníku velmi zvolna. Ideálně na troše kvalitního oleje nebo přepuštěném másle ghí, které se nepřepaluje a dodá lívancům skvělou chuť. Otáčejte jednotlivé lívance, až když uvidíte bublinky a těsto bude téměř propečené. Tak budou mít čas vzejít do nadýchané podoby a dostatečně se propéct.
- Prima tip: Možností, s čím lívance servírovat, je mnoho. Místo řeckého jogurtu vyzkoušejte zakysanou smetanu, ušlehanou šlehačku nebo mascarpone. Sladký základ může místo marmelády tvořit nutella nebo javorový sirup. A ovoce vyberte podle chuti a sezóny :)