Suroviny
- slunečnicový olej 1 lžíce
- červená cibule (oloupaná a nakrájená na klínky) 1 ks
- bílá cibule (oloupaná a nakrájená na klínky) 1 ks
- červené chilli papričky (bez semínek a najemno nakrájená) 1 ks
- česnek (nasekaný) 1 stroužek
- římský kmín (celý) 2 lžičky
- mletá skořice velká špetka
- rýže basmati 200 g
- kuřecí vývar (horký) 600 ml
- sušené meruňky (rozpůlené) 16 ks
- kuřecí maso (pečené kuřecí špalíčky nebo paličky či stehna bez kůže a kostí) 4–6 ks (200–300 g)
- karotka (pečená či dušená karotka a pórek z předchozího receptu)
- pomerančová šťáva (z jednoho pomeranče (podle chuti))
- pomerančová kůra (z jednoho pomeranče (podle chuti))
- hladkolistá petržel (čerstvá) 1 plná hrst
- pistácie (oloupané pistáciové oříšky, podle chuti)
Recept
Farmářské dušené kuře
Klasické pečené kuře se zeleninou ozvláštněte tentokrát omáčkou. Spojení silného vývaru, crème fraîche a hrubozrnné hořčice povýší jednoduché jídlo na luxusní záležitost.
Postup přípravy
- Na pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm asi 7 minut cibuli, dokud nebude měkká a zhnědlá. Lžící odeberte asi třetinu a dejte stranou na ozdobení.
- Do pánve přidejte chilli, česnek, kmín a skořici, minutu restujte a potom přidejte rýži a vše dobře promíchejte. Přidejte vývar a meruňky. Přiveďte do varu, potom zmírněte oheň, přikryjte pokličkou a vařte asi 10–15 minut, dokud se vývar úplně neabsorbuje. Během vaření nemíchejte.
- Přidejte natrhané kuřecí maso, zeleninu a pomerančovou kůru a šťávu, pokud ji použijete. Vařte asi 5 minut.
- Podávejte posypané křupavou cibulkou, petrželovými lístky a pistáciovými oříšky.