Suroviny
- kuřecí paličky 8 ks
- slunečnicový olej 4 lžíce
- hlíva ústřičná (na větší kousky) 350 g
- šalotka (najemno) 1 ks
- tymián 2 větvičky
- hladká mouka 2 lžíce
- bílé víno 125 ml
- kuřecí vývar 350 ml
- šlehačka 60 ml
- chléb (den starý) 4 silnější plátky
- hladká mouka
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Troubu si předehřejte na 175 °C. V silnostěnném (nejlépe litinovém) hrnci rozehřejte 2 lžíce slunečnicového oleje.
- Kuřecí paličky omyjte, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a opečte na rozpáleném slunečnicovém oleji ze všech stran dozlatova. Kuřecí kousky vyndejte na talíř a do rozpálené pánve přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou.
- Za občasného míchání restujte dozlatova. Opečenou hlívu vyndejte děrovanou naběračkou z pánve ke kuřecímu masu a do pánve přilijte zbývající 2 lžíce slunečnicového oleje a šalotku na něm nechte za stálého míchání zesklovatět.
- Na závěr přidejte 2 lžíce hladké mouky, kterou nechte krátce zarestovat. Přilijte bílé víno a za stálého míchání nechte vařit do zhoustnutí. Přilijte kuřecí vývar, do hrnce vraťte kuřecí maso, orestovanou hlívu ústřičnou a přiveďte k varu. Celý hrnec dejte do předehřáté trouby a nechte péct 15–20 minut.
- Těsně před podáváním opečte na malém množství slunečnicového oleje plátky chleba dozlatova.
- Jakmile je kuře hotové, vyndejte ho z omáčky a uložte ho v teple. Hrnec s omáčkou vraťte na plotýnku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí (3–5 minut). Jakmile je omáčka dostatečně zredukovaná, stáhněte ji z ohně a vmíchejte šlehačku. Dochuťte solí a pepřem.
- Plátek opečeného chleba dejte na talíř, na něj položte 2 kuřecí paličky a vše přelijete omáčkou s hlívou ústřičnou. Na závěr posypejte najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a ihned podávejte.