Suroviny
- celé kuře 1 ks
- sůl 65 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- černý pepř (mletý) 1 špetka
- sušená cibule 2 špetky
- směs koření na chilli con carne 1 špetka
- pivo 500 ml
Speciální výbava
- Ořechovec (4 pořádné hrsti pilin z ořechovce, namočené ve vodě alespoň 30 minut)
Postup přípravy
- Odstraňte kuřecí krk, drůbky a přebytečný tuk. Kůži i dutinu kuřete dobře posolte.
- Kuře přikryjte mikrotenovou fólií a odložte je na hodinu a půl až dvě hodiny do lednice.
- Ingredience na marinádu smíchejte dohromady v malé misce.
- Kuře zvenčí i zevnitř dobře opláchněte studenou vodou a jemně osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Pak ho celé potřete marinádou. Konce křidélek umístěte tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Před grilováním nechte kuře stát v pokojové teplotě 20–30 minut.
- Připravte gril na nepřímé grilování nad středním žárem.
- Otevřete plechovku s pivem a přibližně polovinu vylijte nebo raději vypijte. Udělejte do horní části plechovky otvírákem na konzervy další dva otvory. Plechovku položte na pevnou podložku a kuře na ni postavte tak, že v něm zmizí.
- Dřevěné třísky nechte okapat a pak je dejte přímo na hořící dřevěné uhlí nebo do udící krabice na plynovém grilu (podle instrukcí v návodu).
- Jakmile se z třísek začne kouřit, přesuňte kuře na plechovce na gril a umístěte ho tak, aby „stálo“ na svých dvou nohou a plechovce jako na pomyslné trojnožce. Kuře grilujte na nepřímém středním žáru 75–90 minut pod zavřeným krytem, dokud šťáva, která z něj uniká, nebude čirá. Kuře i s plechovkou (pozor pivo v ní bude velice horké) pak opatrně sundejte z grilu. Nechte je pak 10 minut odpočinout, zbavte plechovky a naporcujte. Podávejte teplé.