Suroviny
- celé kuře 1 ks
- himalájská sůl 1 lžička
- pepř 1/2 lžičky
- mrkev 5 ks
- celer 4 řapíky
- cibule 2 ks
- červené víno 500 ml
- koňak 2 lžíce
- přepuštěné máslo 3 lžíce
- kuřecí vývar 200 ml
- česnek 1 stroužek
- tymián 2 snítky
- rozmarýn 1 snítka
- hladkolistá petržel 1 snítka
Příloha
- žampiony 250 g
- šalotka 6 ks
- máslo 1 lžíce
- hladkolistá petržel
Omáčka
- víno (svařené víno po kuřeti)
- rajčatové pyré 3 lžíce
- cukr (kokosový ) 2 lžíce
- sůl 2 špetky
- máslo 120 g
Postup přípravy
- Kupte opravdu dobré a pokud možno celé kuře. Pokud na kuřeti najdete zbytky peříček a brk, vezměte si pinzetu a kuře dočistěte. Kuřeti ostrým nožem rozkrojte hrudní koš, abyste se dostali k páteři a pak ji vyřízněte. Pokud máte nůžky na porcování drůbeže, můžete je použít. Nožem odkrojte stehna, najděte kloub a chrupavku a řízněte do ní. Neřežte nikdy do kosti. Může vám nůž sklouznout a říznete se, navíc chrupavka je měkká, snadněji tak běhy oddělíte od těla. Stejným způsobem odkrojte křídla. Najděte chrupavku a odřízněte křídla od těla.Odřízněte kuřecí prsa od hrudního koše tak, abyste nesloupli kůži.
- Naporcované kuře důkladně nasolte a opepřete z obou stran. Na hrubší kostky nakrájejte 2 mrkve, 2 řapíky a 1 cibuli. Kuře se zeleninou dejte do větší mísy a zalijte ji červeným vínem. V lednici nechte marinovat (zakryté potravinovou fólií) ideálně přes noc do druhého dne.
- Druhý den anebo před vařením očistěte a na čtvrtky nakrájejte žampióny, na kousky pak zbytek mrkve, řapíky celeru a cibuli. Šalotku oloupejte a rozkrojte podélně vejpůl a pak na příč na čtvrtky. Vyndejte z lednice máslo, ať není do omáčky studené – srazila by se vám.
- Kuře vyndejte z lázně – bude od vína nafialovělé – a víno slijte. Zeleninu v něm už nebudete potřebovat, kuřeti předala v marinádě za tu dobu všechno, co mohla. Rozehřejte si pánev a na ní 2 lžíce přepuštěného másla a všechny kuřecí kousky na ní opečte ze všech stran dozlatova. Bude to trvat tak 2–3 minuty z každé strany.
- Pak maso z pánve sundejte. Na zbytku přepuštěného másla opečte zprudka zeleninu (mrkev, řapík celeru, cibuli). Použijte vyšší pánev-rendlík, aby se tam všechno hezky vešlo. Pak orestovanou zeleninu zalijte scezeným vínem, přidejte kuře, kuřecí vývar, stáhněte teplotu a duste na mírném stupni 30 minut.
- Bokem začněte na pánvi a rozehřátém přepuštěném másle restovat cibulky s žampióny. Trochu osolte a opepřete. Nasekejte si oloupaný stroužek česneku a tymián, rozmarýn a hladkolistou petržel smotejte dohromady nití.
- Přidejte všechno do hrnce a dalších 15 minut duste. Rozehřejte si troubu na 100 °C. Maso vyndejte z vína do pekáčku a dejte do rozehřáté trouby. Vinnou šťávu sceďte a zeleninku (bez bylinkového smotku) použijte a přihoďte k restujícím se cibulkám a žampiónům.
- Omáčku dokončíte tak, že v rendlíčku zredukujete vinnou šťávu na polovinu. Přidáte rajčatovou passatu, kokosový cukr, špetku nebo dvě soli, vypnete sporák a zahustíte ji vmícháním „odraženého“ másla.
- Kuře servírujte s restovanou zeleninou a houbami s omáčkou. Případně se šťouchaným bramborem, bramborovou kaší nebo těstovinami s máslem a petrželkou.