Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Jana Černá / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Kuře „kohout“ na víně

Kuře „kohout“ na víně

Kuře „kohout“ na víně Zdroj: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

  • Zavřít
Kuře „kohout“ na víně

Kuře „kohout“ na víně Zdroj: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Moje hodnocení
13x

Pokud vaříte pokrmy francouzské kuchyně, často si musíte na jejich přípravu vyhradit několik hodin. Výsledek ale stojí za to! :)

4 porce
120 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • celé kuře 1 ks
  • himalájská sůl 1 lžička
  • pepř 1/2 lžičky
  • mrkev 5 ks
  • celer 4 řapíky
  • cibule 2 ks
  • červené víno 500 ml
  • koňak 2 lžíce
  • přepuštěné máslo 3 lžíce
  • kuřecí vývar 200 ml
  • česnek 1 stroužek
  • tymián 2 snítky
  • rozmarýn 1 snítka
  • hladkolistá petržel 1 snítka

Příloha

  • žampiony 250 g
  • šalotka 6 ks
  • máslo 1 lžíce
  • hladkolistá petržel

Omáčka

  • víno (svařené víno po kuřeti)
  • rajčatové pyré 3 lžíce
  • cukr (kokosový ) 2 lžíce
  • sůl 2 špetky
  • máslo 120 g

Postup přípravy

  1. Kupte opravdu dobré a pokud možno celé kuře. Pokud na kuřeti najdete zbytky peříček a brk, vezměte si pinzetu a kuře dočistěte. Kuřeti ostrým nožem rozkrojte hrudní koš, abyste se dostali k páteři a pak ji vyřízněte. Pokud máte nůžky na porcování drůbeže, můžete je použít. Nožem odkrojte stehna, najděte kloub a chrupavku a řízněte do ní. Neřežte nikdy do kosti. Může vám nůž sklouznout a říznete se, navíc chrupavka je měkká, snadněji tak běhy oddělíte od těla. Stejným způsobem odkrojte křídla. Najděte chrupavku a odřízněte křídla od těla.Odřízněte kuřecí prsa od hrudního koše tak, abyste nesloupli kůži.
  2. Naporcované kuře důkladně nasolte a opepřete z obou stran. Na hrubší kostky nakrájejte 2 mrkve, 2 řapíky a 1 cibuli. Kuře se zeleninou dejte do větší mísy a zalijte ji červeným vínem. V lednici nechte marinovat (zakryté potravinovou fólií) ideálně přes noc do druhého dne.
  3. Druhý den anebo před vařením očistěte a na čtvrtky nakrájejte žampióny, na kousky pak zbytek mrkve, řapíky celeru a cibuli. Šalotku oloupejte a rozkrojte podélně vejpůl a pak na příč na čtvrtky. Vyndejte z lednice máslo, ať není do omáčky studené – srazila by se vám.
  4. Kuře vyndejte z lázně – bude od vína nafialovělé – a víno slijte. Zeleninu v něm už nebudete potřebovat, kuřeti předala v marinádě za tu dobu všechno, co mohla. Rozehřejte si pánev a na ní 2 lžíce přepuštěného másla a všechny kuřecí kousky na ní opečte ze všech stran dozlatova. Bude to trvat tak 2–3 minuty z každé strany.
  5. Pak maso z pánve sundejte. Na zbytku přepuštěného másla opečte zprudka zeleninu (mrkev, řapík celeru, cibuli). Použijte vyšší pánev-rendlík, aby se tam všechno hezky vešlo. Pak orestovanou zeleninu zalijte scezeným vínem, přidejte kuře, kuřecí vývar, stáhněte teplotu a duste na mírném stupni 30 minut.
  6. Bokem začněte na pánvi a rozehřátém přepuštěném másle restovat cibulky s žampióny. Trochu osolte a opepřete. Nasekejte si oloupaný stroužek česneku a tymián, rozmarýn a hladkolistou petržel smotejte dohromady nití.
  7. Přidejte všechno do hrnce a dalších 15 minut duste. Rozehřejte si troubu na 100 °C. Maso vyndejte z vína do pekáčku a dejte do rozehřáté trouby. Vinnou šťávu sceďte a zeleninku (bez bylinkového smotku) použijte a přihoďte k restujícím se cibulkám a žampiónům.
  8. Omáčku dokončíte tak, že v rendlíčku zredukujete vinnou šťávu na polovinu. Přidáte rajčatovou passatu, kokosový cukr, špetku nebo dvě soli, vypnete sporák a zahustíte ji vmícháním „odraženého“ másla.
  9. Kuře servírujte s restovanou zeleninou a houbami s omáčkou. Případně se šťouchaným bramborem, bramborovou kaší nebo těstovinami s máslem a petrželkou.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Jana Černá / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cibule zelenina víno kohout mrkev máslo pánev chrupavka řapík

Návrhy pro vás

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem Sladké

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami Sladké

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin Oběd

Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky Sladké

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Recepty

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě Maso

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Cuketové těstoviny bez mouky: Zdravé a rychlé „cudle“ hotové za pár minut byste měli vyzkoušet

Cuketové těstoviny bez mouky: Zdravé a rychlé „cudle“ hotové za pár minut byste měli vyzkoušet

Sladké
Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Sladké
Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Letní jídla bez vaření: Nápady na chutné a svěží pokrmy, které zvládnete připravit bez zapnutí trouby či plotny

Letní jídla bez vaření: Nápady na chutné a svěží pokrmy, které zvládnete připravit bez zapnutí trouby či plotny

Oběd
Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin

Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin

Sladké
Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Novinky
Gastronomické toulky: Objevte 10 nejslavnějších salátů světa a rozšiřte svůj letní repertoár

Gastronomické toulky: Objevte 10 nejslavnějších salátů světa a rozšiřte svůj letní repertoár

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky Sladké

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Maso
Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami Sladké

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Recepty

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi Vegetariánské

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Sladké
Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den Saláty

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Příspěvek na bydlení se vám může po přepočítání snížit. Jak nepřijít o peníze? Trump pochopil, že ho Putin lakuje. Rakety v Moskvě? Tak daleko to nepůjde, míní experti Zemětřesení zasáhlo Aljašku. Otřesy měly sílu 7,3 stupně, úřady vydaly varování před tsunami

prima-zeny

Ach bože. Ženy sloužící psům! Princezna Frederika v kulturním šoku z budoucnosti Puf... a dvě princezny jsou v budoucnosti. Eleonora léčí Frederiku se zlomeným srdcem Veličenstva na festivalu: Slavní prozradili, kdy se cítili jako opravdoví králové a královny

prima-zoom

Jak moc to smrdělo ve starověkém Římě? Nový lék na plešatění? Experimenty na myších odhalily běžnou látku, která může zachránit mnoho mužů Dva obří ledovce ohrožují grónskou vesnici. Nesmí se kvůli nim nakupovat ve skupinách

prima-fresh

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

prima-cool

Začal boj o nejlepší seriály roku Velkolepé finále Stranger Things je tady. V epickém traileru nechybí hvězda Terminátora První fotka nového Hagrida: Hvězda Jak vycvičit draka vypadá v Harrym Potterovi skvěle

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně

prima-living

Z jednopokojového bytu do sídla za miliony. Důchodce v loterii vyhrál luxusní dům Pěstujte voňavý kopr a užijte si jeho chuť i léčivé účinky Pěstujte lufu! Budete mít úžasnou zeleninu na salát i přírodní žínku

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.