Na těsto
- hladká mouka 400 g
- Máslo 150 g
- Žloutek 1 ks
Na náplň
- Máslo 230 g
- cukr moučka 230 g
- mleté mandle 100 g
- mleté vlašské ořechy 100 g
- hladká mouka 40 g
- Vejce 5 ks
- čerstvé maliny 200 g
- sherry 100 ml
- cukr krupice 1 lžíce
Postup přípravy
- Těsto: Mouku a špetku soli prosijte do mísy hnětače. Přidejte studené máslo a prsty je vmasírujte do mouky, nebo pusťte hnětač a počkejte, dokud směs nedostane konsistenci hrubé strouhanky.
- Přidejte žloutek a 10–15 ml studené vody a tupými noži hněťte, až vznikne hladké těsto. Zabalte je fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Těsto vyválejte a vložte do vymazané a vysypané koláčové formy 28 cm v průměru. Odřízněte přečnívající okraje a vtlačte těsto do koutů a nahoru po stěnách obvodu, aby se mohlo podél nich zvedat. Dejte na 10 minut do lednice.
- Náplň: Vyšlehejte změklé máslo do lehké pěny. Přidejte moučkový cukr, mandle, ořechy a mouku a vyšlehejte. Postupně přidávejte vejce.
- Přeneste náplň na těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud nebude koláč dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Do mísy dejte maliny a přelijte je sherry a posypte krupicovým cukrem. Velmi opatrně promíchejte. Na koláč je dejte těsně před podáváním.