Hrušky
- hruška 3 ks
- bílé víno (suché) 750 ml
- cukr krupice 250 g
- hřebíček 4 ks
- badyán 3 ks
- kardamom 8 tobolek
- celá skořice 2 svitky
Těsto
- máslo 200 g + na vymazání
- cukr krupice 200 g
- vejce 4 ks
- hladká mouka (prosátá) 200 g
- kardamom (mletý) 1 vrchovatá lžička
- sůl špetka
- bílá čokoláda 90 g
Postup přípravy
- Hrušky nejprve takzvaně pošírujte, tedy povařte na velmi mírném varu ve víně s cukrem, hřebíčky, badyánem, kardamomem a skořicí. Vařte podle velkosti a druhu hrušek asi 30 minut na mírném plameni, až hrušky změknou, ale budou ještě držet tvar. Vyjměte je a nechte vychladnout. K vínu vlijte 300 ml vody a na prudším varu zredukujte tekutinu na polovinu.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Po jednom zatřete vejce, další přidejte, až bude to předchozí zapracované. Navrch směsi prosejte mouku s kypřicím práškem, kardamom a sůl a vše i se zredukovaným rozvarem zpracujte dohromady.
- Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, který také vymazejte máslem. Do formy přesuňte těsto a vmáčkněte do něj hrušky, aby stály rovně a stopky vyčuhovaly. Chlebíček pečte 40 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak opatrně vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Chcete-li, přelijte ho bílou čokoládou, kterou opatrně rozehřejte ve vodní lázni.