Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- pórek (očištěný a nasekaný) 2 ks
- cibule (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- batáty (nakrájené na kousky) 500 g
- římský kmín (drcený) 1 lžička
- kurkuma (drcená) 1 lžička
- zeleninový vývar (900 ml horkého + 600 ml k podávání) 1500 ml
- hrášek (konzerva hrášku, odkapaného a propláchnutého) 410 g
- sůl
- pepř (drcený)
- semínka (mix semínek, sušených nebo opražených) 2 lžíce
- olej (trochu oleje ochuceného chilli papričkou nebo paprikou)
Krutony
- olivový olej 4 lžíce
- česnek (oloupaný) 2 velké stroužky
- chléb (bílý, bez kůrky) 4 silné plátky
Postup přípravy
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a na něm jemně opékejte asi 5 minut pórek a cibuli. Přidejte zbytek oleje, kostky sladké brambory a opékejte je za stálého míchání asi 3 minuty.
- Nasypte koření, přilijte vývar a přiveďte do varu, potom ztlumte oheň a nechte asi 15–20 minut pobublávat, dokud nebudou brambory měkké. Přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut.
- Polévku mixujte, dokud nebude úplně hladká. Vraťte ji zpátky do hrnce a přidejte zbývající vývar, aby konzistence byla podle vašeho gusta, a důkladně provařte. Zkuste, jestli je třeba dochutit. Naběračkou rozdělte polévku do misek, posypte trochou semínek a krutonů a postříkejte chilli nebo paprikovým olejem, podle chuti.
- Krutony: Roztopte troubu na 200 °C, u plynové trouby na stupeň 6. Na malý pekáč dejte olej a celé, trochu rozmáčknuté stroužky česneku. Vložte asi na 10 minut do trouby, dokud se vše nerozehřeje. Chleba nalamte na malé kousky, vmíchejte je do rozpáleného oleje a obalte je v něm. Pečte je 10–15 minut, dokud nejsou zlatavé, asi v polovině pečení je obraťte.