Těsto
- máslo 60 g
- hladká mouka 100 g
- cukr krupice 60 g
- pomerančová kůra 1 lžička
- pomerančová šťáva 3 lžíce
Náplň
- lískové ořechy (loupané) 150–200 g
- vejce 2 ks
- cukr krupice 40 g
- kukuřičný sirup (kukuřičný nebo zlatý) 60 ml
- med 60 ml
- máslo 20 g
- pomerančová kůra 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Přísady na těsto spolu prošlehejte v robotu, až se vytvoří koule těsta. Zabalte ji do fólie a zploštěte. Dejte nejméně na 1 hodinu vychladit a pak vyválejte mezi dvěma fóliemi. Vrchní fólii sejměte a pomocí spodní vyklopte těsto do mělké koláčové vroubkované formy o průměru 22 cm s odnímatelným dnem. Sejměte druhou vrstvu fólie a těsto zlehka vytlačte do formy. Přebytek nechte přečnívat.
- Vyložte papírem na pečení, vsypte suché fazole nebo jinou zátěž a předpečte 10 minut. Vyjměte papír se zátěží a pečte ještě 5 minut dozlatova, ale dávejte pozor, kvůli kůře se těsto může pálit. Nechte vychladnout a pak seřízněte přečnívající část.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do korpusu vsypte oříšky tak, aby dno bylo víceméně vyplněno. Zbylé ingredience prošlehejte a vlijte na oříšky. Pečte na nejnižší příčce 30 minut, až náplň zezlátne a vyběhne, pak přesuňte na horní příčku a pečte ještě 15 minut, až získá sytě zlatohnědou barvu a bude bublat. Nechte vychladnout.