Suroviny
- celé kuře 1,5 kg
- mrkev (oškrábaná a nakrájená na větší kousky) 1 ks
- řapíkatý celer (nakrájený na větší kousky) 2 stonky
- cibule (oloupaná a nasekaná) 2 ks
- bobkový list 2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- pórek (oloupané a nakrájené na větší kousky) 2 ks
- slanina (uzené nebo neuzené) 150 g
- máslo 60 g
- hladká mouka 60 g
- crème fraîche 3 lžíce
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- tymián 2 snítky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- listové těsto 375 g
- vejce (trochu našlehané) 1 ks
Postup přípravy
- Kuře dejte do velkého hrnce spolu s mrkví, celerem a trochou cibule, přidejte jeden bobkový list a zalijte studenou vodou tak, aby bylo ponořené. Přikryjte pokličkou, přiveďte do varu a potom nechte na mírném ohni vařit nepřikryté asi 45 minut, dokud nezačne maso opadávat z kostí.
- Kuře vyndejte a dejte stranou asi na 20 minut. Hrnec dejte zpátky, přiveďte do varu a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu, aby se vývar zredukoval. Jakmile bude kuře možné vzít do rukou, sundejte maso z kostí a ty přidejte do vývaru pro zesílení chuti.
- V pánvi rozehřejte olej, přidejte pórek a zbytek cibule. Za stálého míchání smažte asi 5 minut. Přidejte slaninu a smažte dalších 5 minut. Spolu s drobnými kousky kuřete vložte do koláčové formy.
- Do pánve přidejte máslo a mouku a za stálého míchání udělejte jíšku. Z vývaru vyjměte kosti. Postupně přidávejte 600 ml horkého vývaru k jíšce, aby vznikla hladká omáčka. Pár minut ji nechte povařit, přidejte druhý bobkový list, crème fraîche (pokud ho použijete), hořčici, snítky tymiánu, sůl a pepř. Omáčku přelijte přes kuřecí maso a pórek do formy a dobře promíchejte. Nechte vychladnout.
- Rozválejte těsto, aby bylo jen o trochu větší než forma. Potřete okraje mísy rozšlehaným vejcem. Těsto položte na mísu, dobře ho přitiskněte a okraje ořízněte. Zbytky těsta rozválejte a vytvořte z něj dekorativní „lístečky“. Na vrchu koláče udělejte malou dírku a naaranžujte do ní „lístečky“. Připravený koláč dejte do chladu, zatímco se bude rozehřívat trouba.
- Rozehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Rozehřejte i pečicí plech v troubě. Těsto znovu potřete rozšlehaným vejcem i se zdobením. Formu vložte do trouby a pečte 30–40 minut, dokud těsto nebude zlatavé a náplň bublat.
- Prima tip: Pokud budete chtít koláč zamrazit, ještě před pečením ho přikryjte fólií a dejte do mrazáku. Rozmrazit ho nechte přes noc v lednici, potom potřete vejcem a pečte, jak je popsáno, ale počítejte asi s 10 minutami navíc.