Těsto
- hladká mouka 250 g
- moučkový cukr 75 g
- sůl
- máslo 120 g
- žloutek 2 ks
- voda 1–2 lžíce
- moučkový cukr
Náplň
- černý rybíz 150 g
- sušené fíky (zbavené stopek) 150 g
- marmeláda (fíková) 100 g
- fíky (nakrájené na čtvrtky) 10–12 ks
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, vsypte cukr a sůl a pomocí prstů zapracujte máslo, podobně jako byste dělali drobenku. Vytvořte uprostřed důlek, vlijte žloutky a vodu a zlehka vypracujte těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 20–30 minut.
- Těsto vyválejte na tenký plát. Přeneste je do koláčové formy, vymačkejte okraje, klidně přes formu, ať při pečení nespadnou dolů, a uložte ještě na 20–30 minut do chladničky.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto pečte 25 minut, vyjměte a nechte zchladnout.
- Černý rybíz rozmačkejte, polosušené fíky rozmixujte a přidejte je k černému rybízu. Promíchejte s fíkovou zavařeninou a rozložte na předpečené těsto. Vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova. Vyjměte, nechte zchladnout a ozdobte čerstvými fíky.