Suroviny
- hladká mouka 150 g
- máslo (nakrájené na kostičky) 75 g
- mořská sůl 1/2 lžičky
- voda (studená) 3 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (na podsypání)
- fazole (na zatížení těsta)
Náplň
- rajčata 5 ks
- mozzarella 300 g
- hrubozrnná sůl
- pepř
- olivový olej
- bazalka
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku se solí a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Ručně vytvořte drobenku, ke které pak přidejte vodu. Vytvořte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici 45 minut odpočívat. Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C.
- Jakmile je těsto odpočaté, rozválejte ho do tenka na moukou posypané ploše a za pomoci válečku přeneste do formy (s odnímatelným dnem), kterou lehce vymažte máslem. Rozprostřete ho a udělejte přibližně 1,5centimetrový okraj.
- Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatižte fazolemi, díky kterým těsto nevyroste. Takto pečte 15 minut. Poté opatrně odstraňte papír s fazolemi a dejte korpus ještě na 3 minutky do trouby.
- V době, kdy se korpus peče, si nakrájejte na tenké plátky mozzarellu a rajčata. Ty pak střídavě pokládejte na předpečený korpus, osolte a přidejte pepř. Pečte 20–25 minut.
- Po upečení koláč lehce zakápněte olivovým olejem a ozdobte čerstvou bazalkou. Koláč podávejte teplý nebo vlahý.