Suroviny
- šlehačka (40 % tuku, double cream) 300 ml
- plnotučné mléko 150 ml
- žloutek (velké) 6 ks
- cukr krupice 60 g
- instantní káva 2 zarovnané lžíce
- kakaový prášek (na poprášení)
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 150°C, u plynové trouby na stupeň 2.
- Do hrnce nalijte mléko a double cream a uveďte do varu.
- Žloutky v misce lehce našlehejte. Nalijte je do vařící krémové směsi s mlékem a hned začněte směs šlehat tak, aby se žloutky nemohly uvařit. Přisypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Rozpusťte kávové granule ve dvou lžících vařící vody a přilijte do krémové směsi.
- Krémovou směs propasírujte přes síto do džbánku a přelijte je kávových šálků.
- Šálky vložte do hlubšího pekáčku a do něj nalijte vařící vodu, aby dosahovala asi do půlky šálků. Vložte do trouby a pečte asi 45 – 60 minut, dokud nebude krém měkký a tuhý tak akorát. Potom pekáč vyjměte z trouby a šálky vyjměte z vody.
- Když šálky vystydnou, dejte je do ledničky. Podávejte vychlazené a poprášené kakaovým práškem.