Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj rybníkářství je neodmyslitelně spjat se šlechtickým rodem Rožmberků.
V hrnci přiveďte k varu asi litr vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, mrkev a celer oškrábejte, očistěte a nakrájejte na menší kostečky. Pórek očistěte a naporcujte na tenčí půlkolečka. Zeleninu vložte do vroucí vody, přidejte k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Nechte lehce probublávat asi půl hodiny.
Kapra omyjte, vykuchejte a očistěte od šupin. Pozor – kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapte citronovou šťávou a osolte. Pak jej vložte do zeleninového vývaru a nechte táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držte lehce pod bodem varu.
Hotového kapra naporcujte a podávejte s vařenými bramborami či bramborovým salátem.