Suroviny
- kapr (lehce přes 1 kg) 1 ks
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- celer (menší) 1 ks
- pórek (menší) 1 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- pepř 10 kuliček
- citronová šťáva 3 lžíce
- ocet 100 ml
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- V hrnci přiveďte k varu asi litr vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, mrkev a celer oškrábejte, očistěte a nakrájejte na menší kostečky. Pórek očistěte a naporcujte na tenčí půlkolečka. Zeleninu vložte do vroucí vody, přidejte k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Nechte lehce probublávat asi půl hodiny.
- Kapra omyjte, vykuchejte a očistěte od šupin. Pozor – kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapte citronovou šťávou a osolte. Pak jej vložte do zeleninového vývaru a nechte táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držte lehce pod bodem varu.
- Hotového kapra naporcujte a podávejte s vařenými bramborami či bramborovým salátem.