Korpusy
- bílek (pokojové teploty) 5 ks
- cukr krupice 250 g
- kukuřičný škrob 2 zarovnané lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- kakao 1 vrchovatá lžíce
Krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 420 g
- moučkový cukr 1 lžíce
Čokoládový přeliv
- mléčná čokoláda 60 g
- máslo 25 g
Karamelový přeliv
- smetana ke šlehání 245 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krupice 220 g
- voda 6 lžic
- lískové ořechy
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte 2 plechy, které vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte pevný sníh, do kterého postupně zašlehávejte cukr.
- Pak přimíchejte škrob, kakao a úplně nakonec ocet. Vznikne hustá hmota, ze které za pomoci lžíce vytvořte na plechu 3 hromádky. Hezky je rozprostřete tak, aby byly všechny tři korpusky stejné (na pečicí papír si také můžete předkreslit stejné kruhy, pak papír otočit a nanášet).
- Uprostřed každého korpusu udělejte obrácenou stranou lžíce lehkou prohlubeň, aby pak v dortíku hezky držel krém. Ihned vložte do trouby, snižte teplotu na 110 °C a sušte 3 hodiny. Po uplynutí této doby troubu vypněte a jen malinko pootevřete dvířka (vložte do nich např. vařečku), takto nechejte korpusy v troubě dojít, dokud v ní úplně nevychladnou.
- Krém: Ušlehejte smetanu, pak do ní lehce zašlehejte mascarpone, které předtím smíchejte s moučkovým cukrem.
- Čokoládový přeliv: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázní spolu s máslem.
- Karamelový přeliv: Smetanu a aroma přiveďte k varu a odstavte. Do druhého hrnce dejte cukr a vodu, na mírném plameni vařte, ale pozor – nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu, jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavte ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6–8 minut.
- V této chvíli začněte metličkou vmíchávat připravenou smetanu, bude to hodně syčet a bublat. Pokud se začnou tvořit hrudky, zrychlete míchání. Nechejte malinko vychladnout. Nepoužitý karamel uchovávejte v lednici maximálně 14 dní.
- A pak už jen vše poskládat dohromady. Připravte si první korpus, na něj natřete pěknou vrstvu krému a stejně pokračujte i s ostatními korpusy, které na sebe postupně navršíte. Na poslední korpus natřete zbytek krému a celou Pavlovu zalijte čokoládovým a karamelovým přelivem. Nakonec posypejte lískovými oříšky.