Suroviny
- vinný ocet 30 ml
- kachní prsa 5 ks
- cukr 2 lžíce
- šalotka 1 ks
- hrozinky 1 lžíce
- dýně 500 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř
- koriandr
- ocet
- olivový olej 20 ml
Postup přípravy
Dýni oloupeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme semínka. Dužinu nakrájíme asi na 2cm kostky a dáme do pekáče. Přidáme třtinový cukr, zastříkneme vinným octem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Dáme péct do předehřáté trouby na 230°C asi na 15 minut. Během pečení nakrájíme česnek na plátky a šalotku na kostičky. Dýni po celou dobu kontrolujeme a asi 2 minuty před dopečením přimícháme rozinky, česnek a šalotku. Dochutíme.
Kachní prsa osolíme a opepříme. Kůži s tukem několikrát nařízneme – nesmíme řezat do masa. Rozehřejeme pánev, vložíme prsa kůží dolů a pomalu restujeme. Kachní prsa upravujeme medium rare, tedy na 55 až 60 °C vnitřní teploty, aby byla šťavnatá nebo jak má kdo rád. Poté otočíme a necháme jen tak 5 vteřin zatáhnou a vyndáme maso odpočinout. Krájíme ostrým nožem přes vlákna a osušíme. Poté podáváme s dýňovou caponatou.