Suroviny
- kachna 1
- bílá cibule 2
- červená cibule 2
- jablka 500 g
- pomeranč 1
- kmín 1 PL
- sůl 1 PL
- čerstvě namletý pepř
- medovina
Bramborové noky
- brambory 400 g
- hrubá mouka 150 g
- sůl 1 ML
- vejce 1
Červené zelí
- červené zelí 1/2
- cibule 1
- ocet 200 ml
- cukr krupice 6 PL
- drcený kmín 1/2 ML
- hrubá mouka 1 PL
- sůl
- olej 4 PL
Postup přípravy
- Oloupeme cibuli a umytá jablka zbavíme jadřinců, vše rozkrojíme na menší kousky. Omytý pomeranč rozkrájíme na kolečka i s kůrou. Kachnu osolíme a vmasírujeme do ní kmín.
- Do kachny vložíme cibuli, jablka a pomeranč. Napěchovanou kachnu uzavřeme jehlou. Zbylou směs poklademe kolem kachny. Kachnu podlijeme trochou vody a medovinou, pekáč zabalíme alobalem.
- Kachnu dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 90 minut. Po 90 minutách propícháme kachní kůži vidličkou. Kachnu opět zaděláme a dáme péct znova na 90 minut. Po 180 minutách sundáme alobal a trochu podlijeme vodou.
- Během pečení kachnu podléváme šťávou. Po třech hodinách pečení je kachna hotová. Necháme jí chvíli odležet a můžeme porcovat.
Bramborový knedlík (noky)
- Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme, zasypeme hrubou moukou, osolíme, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce.
- Z propracovaného bramborového těsta vytvarujeme dvě šišky nebo menší noky a zaváříme je do vroucí osolené vody, podebereme vařečkou, aby plavaly, a vaříme 10, 15 nebo 20 minut – podle velikosti. Uvařené šišky hned nakrájíme na plátky.
Červené zelí
- Z hlávky zelí odebereme vnější listy, odřízněme dřevnaté části a nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme nahrubo. V hlubší pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm zpěníme, pak přidáme nakrouhané zelí, sůl, kmín, cukr a také ocet.
- Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 20 minut. Pak do základu přidáme mouku (je-li potřeba, tak také ještě trochu vody) a zelí dalších deset minut dusíme, pak dochutíme.
Autor receptu: Aneta Choutková