Suroviny
- vojtěška (čerstvé klíčky, můžou být i čočkové) 100 g
- podmáslí 500 ml
- sirup (řepný) 90 ml
- droždí 60 g
- žitný šrot (hrubý) 125 g
- pšeničný šrot 125 g
- špaldová mouka 250 g
- lněná semínka 50 g
- sezamová semínka 50 g
- slunečnicová semínka 75 g
- sůl 2 lžičky
- koření (oblíbené mleté koření, např. anýz, pepř, kmín, chilli, fenykl) 1 lžička
Navíc
- rostlinný tuk
- ovesné vločky (do formy)
- mouka (na práci)
Postup přípravy
- Omyjte klíčky a nechte je dobře okapat. Ohřejte podmáslí s řepným sirupem. Ve vlažné směsi pak rozpusťte droždí. V misce smíchejte oba druhy šrotu, mouku, lněná semínka, sezam a slunečnicová semínka. Přidejte směs podmáslí, sirupu a droždí a na závěr sůl a koření. Vše dobře promíchejte lžící tak, aby vzniklo relativně řídké těsto. Na závěr vmíchejte klíčky.
- Těsto nechte minimálně 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Mezitím troubu předehřejte na 220 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). V troubě současně ohřívejte pečicí plech pokropený vodou. Pečicí formu vymastěte a vysypte ovesnými vločkami. Do formy nalijte těsto a povrch posypte zbylými ovesnými vločkami.
- Plech s vodou vyjměte z trouby a do horké trouby (doprostřed) vložte chléb. Pečte 15 minut, pak teplotu snížte na 200 °C. Chléb dopékejte 1 hodinu 15 minut. Když se začne připalovat, přikryjte ho pečicím papírem.
- Varianta: Když si připravíte hned dvojnásobné množství těsta, můžete každému chlebu dodat odlišnou chuť, jestliže do poloviny těsta přidáte výhonky a do druhé poloviny 250 g rozinek.
- PRIMA TIP:Tento chléb se dá dobře zmrazit, a tak jej můžete upéct do zásoby. Když chléb po rozmrazení (při pokojové teplotě) znovu vložíte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C, bude chutnat jako čerstvě upečený.