Suroviny
- kapusta 400 g
- vařená uzená šunka 500 g
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer (několik čerstvých lístků) 1 ks
- mrkev 1 ks
- brambory 1 ks
- cherry rajčata 8 ks
- fenykl 1/2 lžičky
- pepř 8 kuliček
- voda 2 litry
- saláty (little gem) 250 g
- sůl
- extra virgin olivový olej
- zeleninový vývar
Postup přípravy
- Kapustu dejte do hrnce s mírně osolenou vařící vodou a 5 minut blanšírujte. Slijte a dejte stranou.
- Všechny přísady kromě kapusty, salátu a soli nebo bujonu a oleje dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Teplotu snižte a přiklopené hodinu vařte na mírném ohni.
- Šunku vyndejte a nakrájejte ji na větší kousky, tuk odstraňte. Nakrájenou šunku vraťte do hrnce, přidejte salát a kapustu. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte sušeným zeleninovým vývarem. Přiklopte a vařte dalších 40 minut, dokud všechna zelenina nezměkne. Polévku před podáváním pokapejte olivovým olejem a doplňte dobrým chlebem.