Suroviny
- máslo 450 g
- cukr 0.3 šálků
- vejce 8 kusů
- drcené mandle 100 g
- černá melasa 2 lžíce
- muškátový oříšek 2 lžičky
- skořice 2 lžičky
- vanilkové aroma 1 lžička
- rum 2 lžíce
- sušené třešně 170 g
- sušené ovoce (předem naložené do rumu) 0.66 šálků
Postup přípravy
Do mísy vložte třtinový cukr, přidejte vejce a máslo a promíchejte v robotu. Nakonec namísto hnětacího nástavce nasaďte šlehací.
Přidejte polohrubou mouku, do níž jste přimíchali kypřicí prášek. Když se těsto spojí, přidejte v rumu namočené rozinky a v rumu namočené brusinky a nechte robotem promíchat.
Přidejte dvě lžičky skořice, lžičku muškátové oříšku a dvě lžíce černé melasy. Ta se přidává pro zvýraznění chuti a barvy. Nechte opět promíchat, přidejte rum. A protože je to jamajský koláč, nemusíte šetřit. Znovu na chvíli promíchejte, naposledy zastavte, přidejte mandle, promíchejte a je hotovo.
Směs přelijte do připravené formy vystlané pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 25 minut.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na novém facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.