Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Lahodnou chuť plísně objevíte v sýrech

Plísňové sýry

Plísňové sýry Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Plísňové sýry

Plísňové sýry Zdroj: Thinkstock

Niva, Camembert, Roguefort, Brie, Gorgonzola, Modřenín, Vltavín a jiné názvy znají milovníci plísňových sýrů velmi dobře. Poznejte jejich základní rozdělení a některé technologické postupy výroby těchto „sýrových speciálů“.

Seznam.cz banner

Jak se vyrábějí

Důležitými surovinami při výrobě plísňových sýrů jsou mléko, syřidlo (trávicí šťáva s enzymy) a plísňové kultury používané k postřiku povrchu nebo ke vstřikování do sýrů.

Základní dělení

Podle typické plísně dělíme na sýry:

• s plísní na povrchu

• s plísní uvnitř

• tzv. dvouplísňové sýry

1) Měkké sýry s plísní na povrchu

Na povrchu těchto sýrů je typická plísňová kůrka, mají měkčí konzistenci a zrají 2–6 týdnů. Známým představitelem tohoto druhu plísňových sýrů je francouzský Camembert či Brie, u nás se vyrábí Hermelín nebo Plesnivec.

2) Sýry s vnitřní plísní

Do těchto sýrů se plísňová kultura vstřikuje dovnitř jehlami, při zrání se opětovně propichují, aby lepší přístup kyslíku podpořil růst vstříknutých plísní. Hlavním představitelem je zde francouzský Roguefort nebo italská Gorgonzola. U nás se jako zástupce tohoto druhu plísňového sýra vyrábí známá Niva.

3) Sýry dvouplísňové

Plíseň je zde na povrchu i uvnitř sýra. Obsah tuku u těchto sýrů je obvykle vyšší než u ostatních druhů plísňových sýrů. Vyzkoušejte třeba lahodnou Cambozolu. U nás se vyrábí sýr Vltavín.

Na co si dát pozor

Obecně se nedoporučuje konzumace zrajících a plísňových sýrů těhotným ženám. Při použití ušlechtilých plísní není totiž zcela vyloučen nárůst i jiných nepozorovaných, ale hlavně nebezpečných druhů plísní, které mohou být toxické.

Jak a s čím

Plísňové a zrající sýry byly vždy spíše doménou labužníků a také známkou jistého luxusu. S rozvojem nových potravinářských technologií se i ony staly dostupnými pro širokou skupinu spotřebitelů. A způsobů jejich použití je celá řada. Ke kvalitním sýrům se samozřejmě hodí kvalitní (většinou červené) víno. Nepřeberná je i škála různých pomazánek a sýrových salátů (zejména s těstovinami). V neposlední řadě jsou tyto sýry vynikající i nakládané, s bílým i tmavým pečivem.

Nakládaný Hermelín

(rychlá a klasická varianta výroby)

Rychlá výroba využívá již jednou připraveného nálevu. Například po zakoupení nakládaného sýru je možno (po zkonzumování obsahu) využít olejový nálev ještě jednou. Dobré je jen přidat pár koleček nakrájené cibule pro osvěžení chuti. Jinak sýr rozkrojíme podélně nebo nakrájíme na špalíčky. Nálev nepoužíváme více jak dvakrát.

Prima tip: Skvělé je třeba využití oleje, v kterém byla naložená sušená rajčata.

Suroviny:

• 3 hermelíny

• 1 cibule

• 5 stroužků česneku

• 10 kuliček černého pepře

• 2 bobkové listy

• ½ feferonky

• 1 lžička tymiánu

• olej na dolití

Postup: Hermelín nakrájejte podélně na kolečka a skládejte do vhodné nádoby. Postupně prokládejte kořením, plátky česneku, cibulí nakrájenou na kolečka a zakapávejte olejem. Nakonec dolijte olej a nechte v lednici uležet alespoň jeden týden.

Ochutnejte plísňové sýry a objevte lahodnou chuť výborných sýrů s ušlechtilými plísňovými kulturami. Na trhu je množství sýrových výrobků a dnes si vybere každý konzument. Nebo navštivte speciální obchody specializující se hlavně na prodej sýrů. Jejich počet poslední dobou stále stoupá.

Autor: Alžběta Krchová

Fíkový koláč s modrým sýrem, tymiánem a medem Recepty

Fíkový koláč s modrým sýrem, tymiánem a medem

22
Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty Recepty

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty

26
Grilovaný hermelín s dijonskou hořčicí a karamelizovanou cibulí na pivě Recepty

Grilovaný hermelín s dijonskou hořčicí a karamelizovanou cibulí na pivě

26
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to cibule česnek víno výroba plíseň sýr kultura mléko sýry nakládaný hermelín camembert Niva

Návrhy pro vás

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Maso

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly


Přečtěte si také

Vegetariánské
Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Maso
Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Sladké
Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Novinky
Proč husy prozradily sv. Martina a jak vznikla známá tradice? Přečtěte si víc o svatomartinské huse

Proč husy prozradily sv. Martina a jak vznikla známá tradice? Přečtěte si víc o svatomartinské huse

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Maso
Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí Maso
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Fiala z SPD: Rakušan je normální mafián. Už jsem se bála, že to nepadne, glosovala Šebelová ANALÝZA: Dobytí Pokrovsku je na spadnutí. Obrovské ruské ztráty tam už ale nedávají smysl Železniční neštěstí: U Bratislavy se srazily dva vlaky. Na místě jsou desítky zraněných

prima-zeny

Věrní byli přesvědčeni, že je Vanilly zrádcem. Mia a Daniela se k lynči nepřipojily Lukáš Vaculík v roli na míru. Psaly jsme ji přímo pro něj, říkají sestry Bártů Obstáli byste na farmě Vojty Kotka jako chovatelé slepic? Vyzkoušejte se v kvízu

prima-zoom

Znáte královnu sovětského podsvětí? Nejvíc incestní rodina v Americe: Za bizarním fenoménem z Youtube se ukrývá smutný a strastiplný příběh Můžete být alergičtí na partnera? Velmi intimní problém řada lidí nehlásí

prima-fresh

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

prima-cool

Nejsledovanější marvelovky online? Nástupce Harryho Pottera se vrací do akce v novém traileru. Populární fantasy se vydává na moře Kdy uvidíme první trailer Avengers 5? Nejočekávanější upoutávka roku má datum premiéry

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Budou bílé Vánoce? To prozradí svatomartinská husa i pranostiky Uvařte si kachní kaldoun. Tradiční česká polévka zasytí a zahřeje 10 nečekaných tipů, jak chytře využít kočkolit doma i na zahradě

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.