Suroviny
- jahodový džem 150 ml
- škrobová moučka 30 g
- Cukr 45 g
- čerstvá citronová šťáva 5 ml
- křehké těsto 1 balení
- čerstvé jahody 100 g
- Žloutek 1 ks
- Mléko 5 ml
- cukr na posypání
Postup přípravy
- Smíchejte džem, škrobovou moučku a citrónovou šťávu a dejte stranou.
- Vymazejte pečicí plech a vyložte ho pečicím papírem tak, aby papír převyšoval okraje plechu alespoň o 2 cm.
- Vybalte těsto a rozdělte na dvě poloviny a na pomoučené ploše vyválejte jednu polovinu do obdélníku asi 0,5 cm vysokého. Rozložte ho na pečicí plech.
- Vyválejte druhou polovinu těsta do trochu menšího obdélníku. Vykrojte z něj kytičky nebo jiné menší tvary, které si nechte stranou, a těsto dejte na 15 minut do lednice.
- Na těsto na pečicím plechu rozetřete jahodovou směs a navrch rozložte jahody. Přikryjte druhou částí těsta, přehrňte okraje a lehce je stiskněte, aby se těsta spojila.
- Smíchejte žloutek s mlékem a směsí potřete těsto. Posypte cukrem a pečte v předehřáté troubě na 180°C 25 minut, nebo dokud nebude těsto upečené. Kdyby těsto začalo hnědnout moc rychle, lehce je přikryjte alobalem. Nechte koláč úplně vystydnout na plechu a potom je nařežte na čtverečky.