Suroviny
- cizrna (sušená, namočená přes noc) 250 g
- sezamová pasta tahini 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- římský kmín 1 lžička
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- extra virgin olivový olej 6 lžic
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Při podávání
- olivový olej 1 lžíce
- kajenský pepř (nebo uzená paprika)
- sezamová semínka (opražená) 2 lžičky
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- červená paprika (na plátky) 1 ks
Postup přípravy
- Do mixéru dejte cizrnu spolu s tahini, česnekem a římským kmínem. Během mixování přidávejte postupně citronovou šťávu, olivový olej a asi lžíci vody, aby vznikl hladký hustý krém.
- Dobře ochuťte a dejte do servírovací mísy nebo jednotlivých servírovacích mističek. Povrch pokapejte olivovým olejem, posněžte kajenským pepřem nebo uzenou paprikou a posypte sezamovými semínky.
- Podávejte s pitou a na proužky nakrájenou mrkví, celerem a paprikou.
- PRIMA TIP: Můžete vyrobit i z bobů: Vařte 3–4 minuty mražené boby. Rozmixujte je v mixéru spolu s trochou nasekané zelené chilli papričky, česneku, římským kmínem a 1 lžičkou uzené papriky. Ochuťte olivovým olejem a citronovou šťávou.