Suroviny
- hovězí kýta 800 g
- mrkev 5 ks
- celer 150 g
- cibule 5 ks
- máslo 100 g
- extra virgin olivový olej 5 lžic
- pepř
- mořská sůl
- rajský protlak 2 - 3 pl
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar 600 ml
- rozmarýn
- tymián
- petrželka
- bobkový list 5 ks
- červená paprika (sušená) 2 pl
Postup přípravy
- Zeleninu oloupejte a nasekejte na hrubší kostky. Očištěnou kýtu nakrájejte na kousky o velikosti asi 2–3cm.
- Do ohnivzdorného hrnce s vyšším dnem dejte olej a máslo, přidejte mrkev, celer a cibuli – vše asi pět minut restujte, dokud zelenina nezačne chytat barvu, a pak přidejte maso.
- Restujte dál, dokud se maso trochu nezbarví ze všech stran (trvá to asi 4 minuty). Opepřete a osolte. Bylinky a bobkový list svažte provázkem, ať je pak v jídle nemusíte lovit.
- Do hrnce přidejte svazek bylinek, protlak a sušenou papriku. Jídlo zamíchejte a zalijte vínem a vývarem. Ještě jednou zamíchejte a přiveďte k varu.
- Až se jídlo začne vařit, přiklopte hrnec a dejte jej do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi dvě hodiny, ke konci můžete zvýšit teplotu. Tekutina se začne redukovat a houstnout. Nakonec by jí mělo zbýt málo.
- Na kaši nejprve uvařte brambory. Až budou asi za 20 minut měkké, slijte vodu a brambory trochu pomačkejte, nechte je však na vypnutém vařiči. Začněte přilévat smetanu, kterou jste předtím při nižší teplotě svařili na polovinu původního objemu.
- Nyní osolte a přilijte přepuštěné máslo (stačí jej nechat rozpustit v hrnci na sporáku). Rozmixujte je a vypracujte jemnou kaši.
- Kaši nandejte na talíř. Na ni položte maso a vše pokapejte šťávou z hrnce. Klidně i kolem kaše. Nakonec trochu posypejte petrželkou a podávejte.
Autor receptu: Lucie Vrábelová