Bramborová kaše
- brambory 1 kg
Bramborová kaše
- muškátový oříšek 1 špetka
Head
- červené víno 300 ml
- vývar 300 ml
- řajčatový protlak 1 lžíce
- divoké koření 1 dávka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Hovězí maso očistíme, osolíme, opepříme a orestujeme. Když se zatáhne, dáme je stranou. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, asi v polovině přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dohněda. Přidáme protlak a mícháme. Přilijeme víno a necháme odvařit alkohol. Zalijeme vývarem, přidáme divoké koření a necháme provařit. Přidáme opečené maso a zakryté poklicí dáme péct do trouby asi na tři hodiny na 140 stupňů. Pak maso vyndáme, omáčku rozmixujeme (v tom případě již nemusíme zahušťovat) nebo propasírujeme, přidáme lžíci másla a již nevaříme.
2. Bramborová kaše: Brambory uvaříme, slejeme vodu, přidáme máslo, svařené mléko se smetanou a vyšleháme. Dosolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem.