Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- kokosový krém 1 a 1/2 plechovky dávka
- massaman kari pasta 6 lžic
- brambory 600 g
- cibule 2 kusy
- kafrové listy 6 kusy
- skořice 2 kusy
- kardamonové lusky 1 a 1/2 lžic dávka
- arašídy 130 g
- palmový cukr 2 lžíce
- tamarindová pasta 1 špetka
- rybí omáčka dle chuti dávka
- chilli dle chuti dávka
- smažený česnek 1 dávka dávka
- smažená cibulka 1 hrst hrst
- bazalka 1 hrst hrst
- koriandr 1 dávka dávka
- jasmínová rýže 5 dávek dávka
Postup přípravy
1. Rozpálíme troubu na 180 stupňů a na plech vložíme arašídy. Necháme je tam pražit asi pět minut, dokud nechytnou barvu.
2. Otevřeme si konzervu s kokosovým krémem, lžící odebereme vrchní vrstvu a vložíme jí do ohnivzdorného hrnce. Zahřejeme a přidáme kari pastu. Pozvolna opékáme minutu, až z toho bude krásná krémová směs. Poté vložíme maso, nakrájené na větší kousky. Lehce opékáme, aby se maso zatáhlo a získalo barvu. Mezitím rozkrájíme arašídy. Do masa přilijeme zbylé kokosové mléko s třemi čtvrtinami plechovky vody. Přidejte kafrové listy, kardamom, skořici, arašídy, palmový cukr, tamarindovou pastu, rybí omáčku. Přikryjte pokličkou a dejte do rozpálené trouby, dokud maso nebude měkké – což může být až tři hodiny.
3. Po hodině a půl do směsi přidáme cibuli nasekanou nahrubo a na větší kusy nakrájené brambory. Když je vše hotovo, můžeme jídlo dochutit buď rybí omáčkou, cukrem či tamarindem. Podáváme posypané smaženou cibulkou, smaženým česnekem, posypané pokrájenou thajskou šalotkou, koriandrem a thajskou bazalkou.
4. Jídlo podáváme s jasmínovou rýží.