Suroviny
- mrkev 3 ks
- sůl
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí líčka 1 kg
- čerstvě namletý pepř
- máslo
- petržel 2 ks
- olivový olej
- cibule 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- řapíkatý celer 3 stonky
- rajčatový protlak
- červené víno 5 dl
- hovězí vývar 2 l
- bobkový list
- tymián
- šalvěj
- petržel
- máslo (na zhuštění omáčky) 50 g
Postup přípravy
- Hovězí líčka očistěte, odblaňte a naporcujte po zhruba 200 g (jedno líčko vždy rozdělte na dva kusy).
- Troubu zapněte na 160 stupňů. Všechnu zeleninu (cibuli, mrkev, petržel, celer a řapíkatý celer) očistěte a nakrájejte na větší kousky.
- Líčka z obou stran zlehka osolte, opepřete a poprašte je hladkou moukou. Ve velkém kastrolu, na který máte i poklici, rozpusťte kus másla, přidejte trochu oleje a líčka zprudka opečte.
- Když je maso opečené, vyjměte jej a do výpeku dejte nakrájenou zeleninu, kterou opékejte tak dlouho, až jí začnou kraje lehce zlátnout.
- Stáhněte plamen, k zelenině vmíchejte trochu rajčatového protlaku, navrch položte zpět opečená líčka a vše zalijte červeným vínem, případně i hovězím vývarem (ten můžete podle potřeby přilévat až během pečení). Nakonec ke směsi přidejte i bouquet garni, kastrol přiklopte poklicí a vložte na 2–3 hodiny do vyhřáté trouby.
- Délka pečení hodně záleží na zvoleném hrnci, troubě i mase – některé je prostě hotové dříve, některé později. Hotové maso poznáte jednoduše: dá se ukrojit lžičkou.
- Mezitím si připravíme pyré – uvaříme brambory (klidně doměkka), slijeme vodu a na chvíli položíme na ještě nevychladlou plotnu, nebo na mírný plamen, aby se vypařila voda, která dává výsledku objem, ale žádnou chuť.
- Do malého kastrolu nalejeme smetanu, hodíme do ní 2–3 větvičky čerstvého rozmarýnu (musí to být větvičky, nic sušeného) a necháme na středním plamenu svařit smetanu zhruba na třetinu objemu.
- Vyjmeme rozmarýn a vyhodíme, smetana krásně natáhla aroma a chuť rozmarýnu, vlijeme do brambor. Rozšťoucháme nebo rozmixujeme, pokud byly brambory doměkka, stačí klidně jen rozmačkat a vymíchat.
- Dále nakrájíme zbytek kořenové zeleniny na jillian a orestujeme na másle.
- Na talíř dáme pyré, na to položíme maso, zalijeme omáčkou a posypeme restovanou zeleninou.
Autor receptu: Jan Hůda