Suroviny
- hovězí krk 350 g
- uzená slanina (bez kůže) 60 g
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 50 g
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 2 plné lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- pivo 300 ml
- hovězí vývar 500 ml
- tymián 1 snítka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli a mrkev nakrájejte nadrobno. Česnek rozdrťte čepelí nože. Maso pokrájejte na kostky velké asi 5 cm.
- V hrnci opékejte kostičky slaniny asi 2 minuty. Přidejte olej, nakrájenou cibuli a pozvolna opékejte, dokud nezačne cibule zlátnout. Přidejte mrkev a opékejte. Když začne cibule hnědnout, vložte do hrnce maso, osolte, opepřete a nechte zatáhnout.
- Když se maso ze všech stran opeče, přidejte protlak, česnek a za stálého míchání minutu opékejte. Přisypte mouku a dále míchejte. Mouka se začne napékat. Promíchávejte asi dvě minuty, zalijte pivem. Přidejte větvičku tymiánu, podle potřeby osolte a opepřete. Nechte vypařit asi polovinu tekutiny. Během vaření občas promíchejte.
- Zalijte vývarem, přiklopte a na mírném plameni duste do změknutí asi dvě hodiny.