Suroviny
- pancetta 30 g
- cibule (menší) 1 ks
- olivový olej
- kuřecí stehno (rozdělená na horní a spodní) 3 ks
- dijonská hořčice 3 lžíce + 1 lžíce na dokončení
- uzená paprika špetka
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- bílé víno 1,5 dl
- tymián (čerstvý) 1 snítka
- sůl
- crème fraîche 3 lžíce
Na tento recept je nejvhodnější velký oválný litinový hrnec na dušení, pečení i zapékání. Tyto hrnce jsou celkem univerzální a jídlo z nich chutná opravdu famózně, protože se litina rozehřívá rovnoměrně a teplo z ní sálá stejně tak. Jídlo má tak možnost pomalu vyvinout tu nejlepší chuť, kterou jste kdy okusili.
Výborné jsou tyto hrnce na pomalé pečení ať už na plotně, nebo v troubě. Na trhu je hodně značek, nejlepší jsou asi tradiční francouzské, do kterých ale budete muset zainvestovat, i když se to určitě vyplatí. Levnější variantu seženete například v IKEA.
Postup přípravy
- Nejprve dejte marinovat kuře, v míse kousky kuřete promíchejte s hořčicí, uzenou a sladkou paprikou. Pancettu nakrájejte na kostičky a v hrnci ji opečte dozlatova. Slaninu poté vyndejte, do hrnce dejte nadrobno nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Cibuli pak také vyndejte a na troše oleje opečte kuře ze všech stran dozlatova.
- Kuře z hrnce vyndejte, vraťte tam cibuli a pancettu, vlijte víno a s jeho pomocí odlepte připečené kousky z hrnce do tekutiny. Přidejte tymián a vraťte kuře, dosolte. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte asi 40 minut probublávat, dokud nebude kuře u kosti hotové.
- Do omáčky s kuřetem vmíchejte ještě lžíci hořčice, crème fraîche, případně ještě dosolte, nechte krátce povařit a servírujte.