Speculaas koření
- hřebíček (mletý) 1 lžička
- muškátový květ 1 lžička
- zázvor (mletý) 1 lžička
- bílý pepř 1/2 lžičky
- kardamom (mletý) 1/2 lžičky
- koriandr 1 lžička
- muškátový oříšek 1 lžička
- mletá skořice (skořice přidáme jednou tolik, než je celková váha koření)
Těsto
- hladká mouka 250 g
- třtinový cukr 150 g
- sůl 1 špetka
- koření (Speculaas koření) 2 lžíce
- máslo 175 g
Mandlová pasta
- mleté mandle 125 g
- cukr krupice 125 g
- vejce 1 ks
Dokončení
- vejce 1 ks
- mandlové plátky 70 g
Než jakkoliv začnete, musíte si připravit koření. Je celkem podobné tomu na perníčky nebo na Peparkakkor. Z uvedených poměrů sice získáte víc koření než potřebujete, ale není přece problém si ho schovat a použít ho i do něčeho jiného, je to koneckonců koření do sladkého pečiva.
Postup přípravy
- Smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a koření. Máslo nakrájejte na malé kousíčky a smíchejte se suchými surovinami. Uhněťte v pevné a hladké tětso. Uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Smíchejte mandle a krupicový cukr. Přidejte vejce a vařečkou vypracujte lepivou pastu. Nechte odpočinout v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Hranatou formu (20 x 26 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly. Jeden díl vyválejte přesně na rozměr formy a vložte ho do ní. Rozšlehejte vejce a 1/3 potřete plát ve formě.
- Vyndejte z lednice mandlovou pastu, vyválejte ji mezi potravinářskou fólií a přitiskněte ji na plát ve formě. Potřete druhou třetinou vejce. Zbývající těsto vyválejte a přitiskněte těsně na mandlovou pastu. Potřete zbývajícím vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 40 minut. Vychladlé nakrájejte.
- Skladujte v potravinářské fólii.