Korpus
- máslo 140 g
- žloutek 2 ks
- moučkový cukr 70 g
- vanilka
- sůl špetka
- hladká mouka 210 g
- citronová kůra (z 1 citronu nebo limetky)
Citronový krém
- cukr krupice 280 g
- vejce 4 ks
- citronová kůra (ze 3–4 citronů)
- citronová šťáva 125 ml
- sůl
- máslo 110 g
Postup přípravy
- Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřete do kypré pěny. Do ní zapracujte mouku. Rychle prohněťte a těsto zabalené ve fólii dejte přibližně na půl hodiny do ledničky. Pak ho vyndejte a mezi dvěma fóliemi rozválejte na výšku asi půl centimetru.
- Jednu fólii odstraňte a pomocí druhé překlopte těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25–27 cm. Domačkejte ho do krajů a přebytky odstraňte.
- Na korpus nyní dejte předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypte na něj fazole nebo keramické korálky, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo. V horkovzdušné troubě ho pečte při 170 °C asi 15 minut. Pak z něj odstraňte papír se zátěží a vraťte ho na 8–10 minut do trouby, aby ještě zpevnil. Nechte ho vystydnout a vyndejte z formy.
- Krém: Cukr prošlehejte ve větší míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou a se špetkou soli.
- Pak vše zahřívejte na 70 °C (samozřejmě můžete připravovat i ve vodní lázni), až hmota začne mít konzistenci řidšího pudinku (poznáte to také, když prstem přejedete po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit!
- Odstavte a přes cedník vylijte krém z rendlíku, ve kterém jste ho vařili, do mísy, aby se varný proces zastavil a jednak také, abyste se zbavili případných žmolků.
- Do krému vmíchejte na kostičky pokrájené máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Koláč dejte důkladně vychladit (ideálně až 48 hodin) a tak ho i podávejte! Nahoru se před podáváním často dává i šlehaný sníh s cukrem a krátce se zapeče (nebo ožehne cukrářskou pistolí). My jsme ho ozdobili kopcem šlehačky a rozvařeným ovocem a chutnal báječně!