Suroviny
- křehké těsto 1 balení
- fenykl 1 bulva (asi 500 g)
- olivový olej 4 lžíce
- šalotka 7 ks (asi 200 g)
- hladkolistá petržel 1/2 hrnku
- sůl
- strouhaný parmazán 3/4 hrnku
- cherry rajčata 15 ks
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na placku s průměrem asi 35 cm. Přeneste ji do dortové formy s vyndavacím dnem o průměru 30 cm. Těsto vtlačte do formy a vytlačte okraje proti svislým stěnám. Přebývající těsto odřízněte. Celé těsto propíchejte vidličkou, přikryjte fólií a dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice. Můžete je tam nechat až týden.
- Mezitím očistěte fenykl, odstraňte tuhou spodní část a zelené stonky. Nakrájejte ho napříč na tenká kolečka.
- Předehřejte troubu na 250 °C. Na větší pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte fenykl a šalotku. Za častého promíchávání vařte asi 30 minut, dokud zelenina nebude zlatohnědá. Posypte ji petrželkou, ochuťte solí a pepřem a sundejte z ohně.
- Mezitím formu s těstem vyndejte z lednice a dejte ji do předehřáté trouby. Pečte asi 20 minut, dokud nebude těsto zlatohnědé. Vyndejte z trouby, na těsto rovnoměrně rozložte nejprve parmazán, potom fenyklovo-šalotkovou směs, potom rajčátka. Pečte dalších 10–15 minut, dokud sýr nezačne dostávat slabě zlatohnědou barvu. Sundejte formu, nakrájejte na klínky a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.