Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- cibule (na čtvrtky) 2 ks
- česnek (na jemné plátky) 6 stroužků
- hovězí kližka (3 cm kostičky) 1 kg
- hřebíček 12 ks
- skořice 1/2 lžičky
- šafrán (koupíte na www.justspice.cz) 1 větší špetka
- oregano (sušené) 1/2 lžíce
- paprika 1/2 lžíce
- sůl
- pepř (zkuste třeba zrnka z ráje JUST SPICE)
- rajčata (oloupaná a bez semínek) 6 ks
- červené víno (suché) 2 lžíce
- mražený hrášek (nebo fazole fava) 400 g
- ocet z červeného vína 2 lžíce
- kozí sýr (drobivý) 250 g
Postup přípravy
- Ve větším kastrolu rozehřejte olej a smažte cibuli a česnek asi 5 minut do měkka.
- Maso smíchejte v míse se vším kořením, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a dobře promíchejte, aby se rovnoměrně okořenilo.
- Přidejte maso do kastrolu, zvyšte plamen a opékejte 10 minut. Míchejte. Přidejte rajčata, víno, ocet a hrášek nebo fazole. Tolik vody, aby bylo maso zakryté. Ztlumte plemen a pomalu vařte 2 až 2 ½ hodiny, dokud nebude maso velmi měkké a omáčka příjemně nezhoustne. Pokud bude potřeba, přidejte v průběhu vaření trochu horké vody.
- Rozdělte estofado do misek a na každou porci rozdrobte trochu sýra.