Najděte si recept
Na co máte chuť?

Doráda pečená na cibuli s cherry rajčátky
Doráda nebo, chcete-li, pražma je výborná bělomasá ryba, která se obvykle připravuje v celku. Stačí ji dát do pekáčku, dochutit bylinkami, přidat pár přísad a za chvíli je na stole báječná letní hostina, která připomene moře.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- doráda (pražma) 2 celé ryby (po 600–700 g)
- Cibule 500 g
- Česnek 1 stroužek
- cherry rajčátka na větvičce 20 ks
- čerstvá hladkolistá petržel 1 svazek
- bílé vino 50 ml
- čerstvý tymián několik snítek
- Bobkový list 2 ks
- Olivový olej
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Oloupanou cibuli nakrájejte na klínky a na olivovém oleji 5 minut opékejte. Vnitřek očištěných ryb vytřete rozetřeným česnekem, osolte, opepřete a vložte snítku tymiánu a jeden bobkový list.
- Pekáček vyložte opečenou cibulí, zasypte sekanou petrželkou, osolte a opepřete. Na směs položte ryby, které obložte rajčátky, zbytkem bylinek a vše pokropte vínem. Pečte 30 minut při 170 °C. Po 15 minutách ryby otočte.
- Rajčátka můžete péct i se stonky, dobře to vypadá. Podávejte s bramborem pečeným, vařeným, ve slupce nebo s rýží.
Doráda pečená na cibuli s cherry rajčátky; foto: Mořská (nejen) kuchařka
Mořská (nejen) kuchařka
Nová kuchařka z edice Jídlo jako lék je věnována mořským produktům. Ryby a dary moře obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, zaslouží si proto pevné místo v našem jídelníčku. Nabídka na českém trhu se stále zvětšuje, takže vybrat si může opravdu každý. Víte ale, jak si ze spousty neznámých produktů vybrat? Jak je správně nakupovat a jak si je doma připravit?
V knize najdete mnoho cenných rad pro nákup a zpracování ryb a mořských plodů, ale i mnoho důležitých informací a receptů. Určitě oceníte i podrobné popisy postupů přípravy ryb pro vaření a konzumaci s názornými fotografiemi krok za krokem zachycujícími postup.
Vydalo nakladatelství Smart Press