Malinový přeliv
- malina 300 g
- cukr 3-5 lžic
Vanilková zmrzlina
- vanilkové aroma
- žloutek 5 ks
Vafle
- sůl špetka
Postup přípravy
V míse rozšleháme změklé máslo s cukrem a dáme stranou. Ve druhé míse vyšleháme všechna vejce do pěny a postupně střídavě s moukou zašleháváme do másla s cukrem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, špetku soli a naředíme mlékem. Hmota by měla být táhlá a bez hrudek. Vafle upečeme ve vaflovači podle návodu.
Vanilková zmrzlina: Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme všechny cukry, napůl rozkrojený vanilkový lusk včetně semínek a vanilkové aroma, přivedeme k varu. Poté odstavíme, vanilku vyjmeme a vmícháme žloutky. Směs přecedíme a necháme vychladit, pak už jen vlijeme do výrobníku zmrzliny a spustíme daný program.
Malinový přeliv: Do kastrůlku dáme maliny s cukrem a necháme mírně zkaramelizovat, podlijeme vodou a dvě minuty povaříme. Maliny rozmačkáme a svaříme na požadovanou hustotu.
Servírujeme jednu upečenou vafli, na kterou dáme kopeček zmrzliny a přeléváme malinovým sirupem. Můžeme ozdobit lístkem máty nebo malinami.