Domácí chléb
- kmín 1 lžička
- sůl 1 lžička
- hladká mouka 3 hrnek
- sušené droždí 1 sáček
- voda 1 hrnek
Postup přípravy
1. V míse smícháme tři hrnky hladké mouky, lžičku soli, lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs prohněteme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 až 8 hodin.
2. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a roztáhneme je na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny: jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme ještě půl hodiny odpočinout.
3. Současně si předehřejeme troubu na 225 stupňů a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí, který necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.
4. Domácí chléb chutná s domácím sýrem. Na ten budeme potřebovat čisté plátýnko, cedník a nějakou nádobu. Oba bílé jogurty smícháme se šlehačkou a osolíme, poté přendáme do cedníku, který máme vyložený plátýnkem a vložený do mísy, kam nám bude odkapávat syrovátka. Takto vložíme do lednice, kde necháme odkapávat 24 hodin. Potom už je na nás, zda si sýr nějak ochutíme, či nikoli.