Suroviny
- bílé víno 400 ml
- med 3 lžíce
- vanilkový lusk 1 ks
- citronová šťáva 1/2
- hruška 2 ks
- vanilková zmrzlina ()) 200 ml
- džem
- vlašské ořechy 1 hrst
Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Do kastrolu vlijte víno, čtvrt litru vody, přidejte med, vanilku a kůru a šťávu z omytého citronu. Zahřejte k varu.
- Hrušky oloupejte a rozpulte, ale ponechte stopky. Ostrou lžičkou nebo kulatým vykrajovátkem na vykrojte jádřinec.
- Dejte je do hrnce, měly by být ponořené (klidně je zatižte talířkem) a vařte na mírném ohni bez poklice 5–8 minut, podle druhu hrušek – měly by být měkké, ale pevné. Nechte zchladnout v nálevu a pak hrušky vyjměte. Nálev z hrušek svařte do konzistence sirupu a dochuťte citronovou šťávou.
- Ořechy nasucho opražte na pánvi. Vanilkovou zmrzlinou dejte do misky, nejlépe do krabičky, nechte lehce povolit, přidejte k ní 1–2 lžíce rybízového džemu a promíchněte tak, aby rybíz vytvořil ve zmrzlině mramorování. Stačí projet příborovým nožem nebo obrácenou lžící ve vlnovkách sem a tam a zmrzlinu vrátit ztuhnout do mrazničky.
- Hrušky rozdělte do misek otvorem nahoru, podlijte trochou sirupu, otvor po jádřincích naplňte rybízovým džemem a podávejte s kopečkem mramorové zmrzliny. Nakonec posypte opraženými ořechy.