Těsto
- hladká mouka 400 g
- droždí 30 g
- mléko 125 ml
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 lžíce
- sádlo 250 g
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh 250 g
- moučkový cukr 150 g
- vejce 1 kus
- vanilkový pudink 3 lžíce
- sušené rozinky (na ozdobení) 1 dávka
Povidlová náplň
- švestková povidla 100 g
- rum 2 lžíce
- strouhaný perník 2 lžíce
- skořice 1 špetka
- mandlové plátky 1 dávka
Ořechová náplň
- mleté ořechy 100 g
- mléko 100 ml
- strouhaný perník 2 lžíce
- cukr krupice 60 g
Postup přípravy
Do mísy dejte hladkou mouku, rovnou přisypte droždí, přidejte mléko a trošku cukru a vše trošku promíchejte. Dále přidejte 100% tuk, eventuálně sádlo. Nakonec přidejte tři celá vajíčka a opět promíchejte. Rozmíchané těsto si přendejte na potravinářskou fólii, kterou si předem trochu pomoučníte, a zabalte ho do ní. Nechte v lednici asi hodinu odpočinout.
Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte si do koláčků náplň. Do tvarohové budete potřebovat žloutek, který zamíchejte do tvarohu, trošku citronové kůry, cukr a vanilkový pudink. Ten tvaroh pěkně zahustí.
Pro povidlovou náplň budete potřebovat švestková povidla, trošku cukru (podle chuti), citronovou kůru, nastrouhaný perník se skořicí. Směs důkladně promíchejte. Perník dodá povidlům nejen chuť, ale slouží i jako pojidlo. A kdo má rád, může přidat i trochu rumu.
Když jsou náplně hotové, vraťte se zpět k těstu. Pracovní plochu si podsypte mírně moukou, stejně tak i vršek těsta. Vyválejte si ho na tenkou placku. Pomocí nože si z něj vyřežte čtverečky a ty si postupně plňte náplněmi. Jednoduchým pohybem koláčky nakonec „sepněte“ dohromady.
Kromě tvarohové a povidlové náplně můžete vyzkoušet i ořechovou. Tu vyrobí tak, že si pomelete ořechy, smícháte je s cukrem, použijete strouhaný perník či mléko(záleží na chuti), přidáte trošku cukru a mléka a celou směs mírně povařte. Stejným způsobem se dělá i maková náplň. Nejprve si svařte mák s mlékem, cukrem a troškou rumu či skořice.
Na koláčky si připravte i drobenku z polohrubé mouky, másla a cukru, na tvarohové se bude krásně vyjímat rozinka. V lehce rozpálené troubě pečte zhruba 15 minut při 180 stupních.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.