Na korpus
- hladká mouka 260 g
- cukr krupice 470 g
- hořké kakao 50 g
- prášek do pečení 1 lžička
- jedlá soda 2 lžičky
- silná uvařená káva 240 ml
- Podmáslí 240 ml
- Vejce 2 ks
- rozpuštěné máslo 130 g
Na krém
- hořká kvalitní čokoláda 400 g
- změklé máslo 600 g
- cukr moučka 400 g
- kvalitní hořké kakao 80 g
- smetana ke šlěhání 180 ml
- čerstvé jahody 500 g
Na ozdobení
- pusinky
- macešky
- Jahody
- lístky máty
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 175°C. Dvě formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypeme moukou.
- Mouku, cukr, kakao, prášek do pečení a jedlou sodu smíchejte v jedné míse. V jiné míse vyšlehejte kávu, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo do pěny. Přidejte suché ingredience a vyšlehejte do hladka. Těsto rovnoměrně rozdělte do dortových forem a dejte do trouby. Pečte asi 35 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu nevyjde ven suchá. Nechte vychladnout, ideálně dejte na hodinku do lednice, korpus se pak lépe prokrajuje.
- Na krém nalámejte čokoládu na kousíčky a ve vodní lázni nechte rozpustit. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte kakao a šlehejte dál. Přilijte čokoládu, smetanu a šlehejte do hladka.
- Korpusy prokrojte vejpůl tak, že máte čtyři vrstvy. Skládejte na sebe, vždy natřete jednu vrstvu krémem a posypte pokrájenými jahodami a přiklopte další. Na konec celý dort potřete zbylým krémem. Ideálně použijte cukrářskou špachtli, aby to bylo krásně hladké. Dozdobíme podle vkusu.