Tenhle dort je na přípravu překvapivě jednoduchý. Pokud nemáte jahody, klidně použijte jiné sezónní ovoce, k čokoládě skvěle pasují i maliny a ostružiny. A nejlepší je v pokojové teplotě, kdy všechny chutě krásně vyniknou.
1 porce
90 minut
Na korpus
hladká mouka
260 g
cukr krupice
470 g
hořké kakao
50 g
prášek do pečení
1 lžička
jedlá soda
2 lžičky
silná uvařená káva
240 ml
Podmáslí
240 ml
Vejce
2 ks
rozpuštěné máslo
130 g
Na krém
hořká kvalitní čokoláda
400 g
změklé máslo
600 g
cukr moučka
400 g
kvalitní hořké kakao
80 g
smetana ke šlěhání
180 ml
čerstvé jahody
500 g
Na ozdobení
pusinky
macešky
Jahody
lístky máty
Postup přípravy
Předehřejte si troubu na 175°C. Dvě formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypeme moukou.
Mouku, cukr, kakao, prášek do pečení a jedlou sodu smíchejte v jedné míse. V jiné míse vyšlehejte kávu, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo do pěny. Přidejte suché ingredience a vyšlehejte do hladka. Těsto rovnoměrně rozdělte do dortových forem a dejte do trouby. Pečte asi 35 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu nevyjde ven suchá. Nechte vychladnout, ideálně dejte na hodinku do lednice, korpus se pak lépe prokrajuje.
Na krém nalámejte čokoládu na kousíčky a ve vodní lázni nechte rozpustit. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte kakao a šlehejte dál. Přilijte čokoládu, smetanu a šlehejte do hladka.
Korpusy prokrojte vejpůl tak, že máte čtyři vrstvy. Skládejte na sebe, vždy natřete jednu vrstvu krémem a posypte pokrájenými jahodami a přiklopte další. Na konec celý dort potřete zbylým krémem. Ideálně použijte cukrářskou špachtli, aby to bylo krásně hladké. Dozdobíme podle vkusu.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.