Těsto
- hladká mouka 560 g + na pomoučení
- droždí 2 lžičky
- cukr krupice 50 g
- voda (vlažná) 250 ml
- slunečnicový olej 50 ml + na vymazání
- sůl 1 lžička
- vejce 3 ks (1 bílek zvlášť)
Náplň
- čokoláda (minimálně 50% ) 200 g
- máslo 55 g
- skořice 1/2 lžičky
- cukr krupice 1 lžíce
Postup přípravy
- V misce s vlažnou vodou rozmícháme droždí spolu se špetkou cukru krupice. Směs necháme zhruba 10 minut stát. Na hladině by se měla začít tvořit pěna.
- Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, lžičku soli a důkladně promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme do něj olej, 2 celá vejce, 1 žloutek (bílek si ponecháme na potírání) a drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme.
- Vypracované těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (90–120 minut).
- Mezitím připravíme čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a cukr krupici zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme.
- Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na čtyři stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválíme zhruba 40 cm dlouhý pruh těsta, který potřeme čokoládovou náplní (nedotíráme do krajů), zarolujeme ho a spoj těsta důkladně seštípneme.
- Z připravených válečků těsta upleteme challah. V podstatě neustále křížíme sousední válečky těsta. Jakmile dokončíme poslední křížení (obr. 4 v návodu), challah otočíme rubovou stranou nahoru a všechny volné kusy těsta spojíme uprostřed challahu. Poté challah překlopíme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout cca 60 minut.
- Zhruba 20 minut před pečením troubu předehřejeme na 175 °C. Zbylý bílek si prošleháme s 1 lžící studené vody a směsí potřeme nakynutý challah. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 30–45 minut. Při poklepání by měl znít dutě. Necháme ho vychladnout na mřížce.