Suroviny
- bílek 6 ks
- cukr krupice 350 g
- kukuřičný škrob 10 g
- ocet (světlý) 10 ml
- kakaový prášek 50 g
- smetana ke šlehání 250 ml
Postup přípravy
- Jeden nebo dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte bílky dotuha, postupně všlehávejte po lžících cukr.
- Kukuřičný škrob a ocet smíchejte a vmíchejte do bílkové hmoty. Vmíchejte 10 ml kakaového prášku. Odeberte 100–150 ml sněhové směsi a vmíchejte do ní zbývající kakaový prášek tak, aby vznikla hladká pasta. Tu pak lžící přeneste do zbylé sněhové směsi, dvakrát nebo třikrát zamíchejte, aby se utvořila mramorovaná hmota.
- Přeneste hmotu lžící na vyložený plech tak, aby vznikl velký kruh. Potom obrácenou lžící opatrně vytvořte ve středu dutinu. Můžete také vytvořit 2 menší kruhy, na dvou plechách, jestli chcete.
- V předehřáté troubě pečte asi 1 hodinu, dokud pusinka nebude zvenčí pevná. Potom vypněte troubu a nechte v troubě úplně vystydnout (uvnitř zůstane lehce měkká). Po vychladnutí sundejte z pečicího papíru.
- Příprava hrušek: Hrušky oloupejte, rozpůlte a vyberte jádřince. Dejte je do zapékací mísy, přelijte medem a na každou dejte kousek másla. Pečte 30 minut, potom je otočte a pečte dalších 30 minut. TIP: Pečte hrušky zároveň s pusinkou, ušetříte tak čas i energii.
- Ušlehejte šlehačku dotuha, přeneste ji lžící do pusinky a navrch dejte vychlazené hrušky s medem.