Suroviny
- vařená červená čočka 200 g
- směs bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku) 200 g
- vinný ocet 40 ml
- Olivový olej 100 ml
- mletý římský kmín 1 lžička
- dijónská hořčice 1/2 lžičky
- Sůl
Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.
Postup přípravy
- Čočku uvařte doměkka. Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku.
- Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát. Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny.
- Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Podle libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek.
- Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.